Aρχικά προσφέρθηκε να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντας  τη Χαμάς ως «ομάδα απελευθερωτών». Οι σχολιαστές στον ευρωπαϊκό Τύπο δεν φαίνεται να εκπλήσσονται από την αλλαγή πλεύσης του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, ωστόσο οι απόψεις για πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι εταίροι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ποικίλουν.

Ads

Θέμα στρατηγικής το ενδιαφέρον για τους Παλαιστίνιους – VEČERNJI LIST, Κροατία

Ο Ερντογάν θέλει και την πίτα αφάγωτη και τον σκύλο χορτάτο, γράφει ο Hassan Haidar Diab στην κροατική Večernji List.  «Ο Tούρκος Πρόεδρος διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Χαμάς, αφού το κόμμα του, το  AK και η Χαμάς σχετίζονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Εκμεταλλευόμενος αυτή την ευκαιρία προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι ο ισχυρός ηγέτης όλων των μουσουλμάνων και ότι μαζί με το Ιράν νοιάζονται περισσότερο για τους Παλαιστίνιους από οποιονδήποτε άλλον. Είναι γνωστό ότι οι φιλοϊρανικές μαχητικές οργανώσεις επιτίθενται στα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ. Ο πανίσχυρος Ερντογάν συναγωνίζεται με το Ιράν για να κερδίσει τη  συμπάθεια του μουσουλμανικού κόσμου, στηρίζοντας την Παλαιστίνη, ενώ την ίδια ώρα επιμένει ότι η Τουρκία είναι μέρος του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, επίσης σημαντική και στη δύση».

Καθαρός Πραγματισμός – MLADÁ FRONTA DNES, Τσεχία

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τσεχική MLADÁ FRONTA DNES όπου ο Kamil Struha κάνει λόγο για ξεκάθαρο πραγματισμό, τονίζοντας ότι  ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει ως κίνητρο την ιδεολογία, αλλά την ενίσχυση της εικόνας του ως ισχυρού ηγέτη στον μουσουλμανικό κόσμο. «Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν δεν είναι υποστηρικτής της Χαμάς. Είναι ένας πραγματιστής που, ήδη, από τον Σεπτέμβριο  είχε ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελός του. … Σήμερα που οι δρόμοι των μουσουλμανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, έχουν πλημμυρίσει από ανθρώπους που απαιτούν αντίποινα κατά του Ισραήλ, ο Tούρκος Πρόεδρος δεν έχει άλλη επιλογή από το “να πάει με τα νερά τους”. Όμως και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει επίσης τους «τρομοκράτες» του, όπως αποκαλεί τους Κούρδους, τους οποίους αντιμετωπίζει ακόμη χειρότερα από ό,τι το Ισραήλ τους Παλαιστίνιους. Εκείνοι, δεν έχουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στο δικό τους κράτος; Ο Ερντογάν εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά και με έξυπνο τρόπο ευθυγραμμίζεται με την πλευρά που ενισχύει την εξουσία του».

Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί πλέον να αποδεχθεί αυτή την συμπεριφορά  – ZEIT ONLINΕ, Γερμανία

Η διαδικτυακή έκδοση της  DIE ZEIT και ο Fritz Zimmermann, υποστηρίζει ότι  αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν μπορεί πλέον να γίνεται ανεχτή από το ΝΑΤΟ.

Ads

Οι ενέργειες του Ερντογάν πρέπει να έχουν επιπτώσεις και για το ΝΑΤΟ, επιμένει η Zeit Online: «Πρέπει να ξεχάσουμε την ιδέα ότι η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της ως μέρος μιας συμμαχίας και ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ βρίσκεται άνευ όρων στο πλευρό του ακόμη και σε κρίσεις όπως η τρέχουσα. Είναι ξεκάθαρο, ότι η Τουρκία και ο πρόεδρός της έχουν μια σχέση στρατηγικής με το ΝΑΤΟ και τη Δύση. Άλλωστε δεδηλωμένος στόχος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι να μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να διατηρεί ανεξάρτητες σχέσεις με διάφορα μέρη και πάντα σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα. Ακόμη και με τη Χαμάς. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί πλέον να αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά».

Η ρήξη με την Άγκυρα δεν αποτελεί επιλογή – DIE WELT, Γερμανία

Σε άλλο κλίμα, η Die Welt και ο Christoph B. Schiltz εξηγεί γιατί η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για το ΝΑΤΟ ώστε να διακόψει τους δεσμούς μαζί της:

«Η Άγκυρα προμήθευσε την Ουκρανία με όπλα πριν από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Περιόρισε την πρόσβαση των ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μεσολάβησε για συμφωνίες για σιτηρά μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και εμπόδισε τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη να λυγίσει κάτω από την πίεση των ανταρτών. Επίσης, η Άγκυρα μοιράζεται ζωτικής σημασίας πληροφορίες με την Ουάσινγκτον για τη Ρωσία και το Ιράν. Επιπλέον, η Τουρκία φιλοξενεί ένα αρχηγείο του ΝΑΤΟ, δύο αεροπορικές βάσεις και ένα σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης που είναι ζωτικής σημασίας για τη συμμαχία».

Συναγωνισμός για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο – RADIO KOMMERSANT FM, Ρωσία

Αλλά και το Radio Kommersant FM από τη Ρωσία βλέπει στο παρασκήνιο της σύγκρουσης στη Γάζα να διαδραματίζεται ένα Μπρα ντε Φερ ισχύος στον ισλαμικό κόσμο. Όπως αναφέρει η Τουρκία, το Ιράν η Σαουδική Αραβία πάντα συναγωνίζονταν για το ποιος ηγείται του ισλαμικού κόσμου. … Μια λύση στο πρόβλημα της Γάζας θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή νίκη για όλους αυτούς. Είναι γνωστό ότι το παλαιστινιακό ζήτημα είναι σχεδόν το μόνο πράγμα στο οποίο ο ισλαμικός κόσμος στέκεται ενωμένος. Για το Ιράν, βέβαια, θα ήταν καλύτερο να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Η στρατηγική του είναι το χάος και η υποστήριξη διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων. Από την άλλη οι Τούρκοι και οι Σαουδάραβες πολύ θα ήθελαν να λειτουργήσουν ως οργανωτές και εγγυητές μιας ακμάζουσας Λωρίδας της Γάζας. Αυτές οι προσπάθειες εξηγούν τις απειλές του Ερντογάν».