Περίπου ένα 24ωρο «άντεξε» το fake news για τα «αποκεφαλισμένα μωρά» από την Χαμάς στο χωριό Κφαρ Αζά (Kfar Aza), περίπου 6,5 χλμ από την Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς ότι «η Χαμάς αποκεφάλισε μωρά».

«Είδαμε αυτές τις ειδήσεις, αλλά δεν έχουμε λεπτομέρειες ή επιβεβαίωση γι’ αυτές», ανέφερε η εκπρόσωπος.

Την Τρίτη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από τους ισχυρισμούς ότι η Χαμάς είχε αποκεφαλίσει 40 μωρά ισραηλινών οικογενειών.

Ads

Η «είδηση» μεταδόθηκε για πρώτη φορά από την δημοσιογράφο Nicole Zedeck του i24News, ένα αγγλόφωνο ισραηλινό μέσο, 24ωρης ειδησεογραφικής ροής, με έδρα το Τελ Αβίβ.

Υπό τον ευφάνταστο τίτλο «”Εδώ μυρίζει θάνατο”: Έρευνα για τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς στην Κφαρ Αζα», η δημοσιογράφος έγραψε ότι «οι στρατιώτες αντιμετωπίζουν αφάνταστη φρίκη καθώς μετακινούν τα πτώματα των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 40 μωρών και μικρών παιδιών – μερικά με το κεφάλι τους κομμένο».

«Περίπου 40 μωρά άρπαξαν από τα κρεβατάκια τους… Κούνιες αναποδογυρίστηκαν, καρότσια έμειναν πίσω, οι πόρτες έμειναν ορθάνοιχτες» συνέχισε ακάθεκτη η δημοσιογράφος.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός για πρώτη φορά επέτρεψε σε δημοσιογράφους την πρόσβαση σε μία από τις κοινότητες που είχαν «σφαγιασθεί», μην αφήνοντας την παραμικρή αμφιβολία στον αναγνώστη για την «εγκυρότητα» της «είδησης».

Αυτό το βίντεο δημοσιεύτηκε επίσης στον επίσημο λογαριασμό της κυβέρνησης του Ισραήλ στο Twitter, με τη λεζάντα «40 μωρά δολοφονήθηκαν».

Στη συνέχεια, οι Times of Israel έγραψαν σχετικά, αλλά το Business Insider με έδρα τη Νέα Υόρκη, το οποίο είναι θυγατρική του γερμανικού εκδοτικού Axel Springer SE, ήταν πιο προσεκτικό στα ρεπορτάζ του και απέδωσε την είδηση στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Υπό το βάρος της έντονης αμφισβήτησης της αυθεντικότητας της αναφοράς η Zedek ανέκρουσε πρύμναν λέγοντας πλέον ότι «στρατιώτες μου είπαν ότι πιστεύουν ότι σκοτώθηκαν 40 μωρά/παιδιά».

Συνέχισε επίσης ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν «άγνωστος».

Νωρίτερα, προσπάθησε να αντεπιτεθεί στο τσουνάμι της αμφισβήτησης, αναρτώντας ένα tweet που έλεγε ότι «για όποιον αμφιβάλλει για τις φρικαλεότητες που ανέφερα ζωντανά στον αέρα, ακούστε μόνοι σας έναν από τους στρατιώτες που έφτασε πρώτος στο σημείο της επίθεσης».

Δημοσίευσε ένα βίντεο, όπου ένας στρατιώτης του ισραηλινού στρατού ακούγεται να μιλάει για αποκεφαλισμένα μωρά. Όμως μέσα σε λίγα λεπτά, διέγραψε το tweet της.

Από την Τρίτη δεν έχει δημοσιευτεί καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση από ειδησεογραφικό μέσο για τα 40 αποκεφαλισμένα μωρά, μέχρι που ήρθε και η διάψευση από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού στο τουρκικό πρακτορείο.

Σε νεότερη ενημέρωση, το απόγευμα, όπως αναφέρει και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν είναι σε θέση “σε αυτό το στάδιο” να επιβεβαιώσει ότι “40 μωρά δολοφονήθηκαν” στην επίθεση που πραγματοποίησαν το Σάββατο οι μαχητές της Χαμάς στο κιμπούτς Κφαρ Αζά.