Αδιανόητη παρεμβατικότητα στο δικαίωμα των πρεσβειών να εκφράζουν την ελάχιστη συμπαράστασή τους και στάση τους σε προσωπικότητες, γεγονότα και εξελίξεις διεθνούς σημασίας επί του εδάφους τους, αντικειμενικά, επέδειξε την Παρασκευή το Ισραήλ, όταν το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κάλεσε τον αναπληρωτή Τούρκο πρέσβη για να του επιδώσει επίπληξη, επειδή η τουρκική σημαία στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ κυμάτιζε μεσίστια ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Ads

Ads

«Το κράτος του Ισραήλ δεν θα ανεχθεί εκδηλώσεις πένθους για έναν δολοφόνο όπως ο Ισμαήλ Χανίγια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς σε ανακοίνωσή του.

Ο Χανίγια δολοφονήθηκε την Τετάρτη στην Τεχεράνη μερικές ώρες αφού παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του Ιρανού νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του, αλλά το Ιράν και σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία αυτή και έχουν ορκιστεί εκδίκηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τη σημερινή ημέρα, Παρασκευή, 2 Αυγούστου ημέρα εθνικού πένθους για τον Χανίγια.

Η ανακοίνωση του Κατς ανέφερε ότι ο Χανίγια ήταν «ο ηγέτης της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς και ξένους και οδήγησε στην ομηρεία στη Γάζα περισσότερους από 250 ανθρώπους, πυροδοτώντας τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.»

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Οντζού Κετσελί, απαντώντας στην ανακοίνωση του Κατς με ανάρτηση στο Χ, τόνισε: «Δεν μπορείτε να επιτύχετε ειρήνη σκοτώνοντας διαπραγματευτές, απειλώντας διπλωμάτες», σε μια προφανή αναφορά στη δολοφονία Χανίγια.

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, κατά τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 39.000 Παλαιστίνιοι.