Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το τέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, την ώρα που οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα ξεπέρασαν τους 37.000, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι γυναικόπαιδα.

Ads

Τα δημοσιεύματα προσθέτουν ότι η απόφαση ελήφθη «σε μια κυριακάτικη συνάντηση με το υπουργικό συμβούλιο πολιτικής ασφάλειας», αλλά γνωστοποήθηκε τη Δευτέρα.

«Το υπουργικό συμβούλιο ήταν στη συμφωνία συνασπισμού με τον Γκαντς, κατόπιν αιτήματός του. Από τη στιγμή που έφυγε ο Γκαντς – δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για υπουργικό συμβούλιο», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο που θα αποτελείται από τους ηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού, ιδέα που είχε προταθεί προηγουμένως από τους υπουργούς Μπεζαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ.

Ads

Την Κυριακή, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εξάλειψης των δυνατοτήτων της Χαμάς, [ο ίδιος] έλαβε αποφάσεις που δεν ήταν πάντα αποδεκτές από το στρατιωτικό κλιμάκιο» μιλώντας στο εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο.

«Έχουμε μια χώρα με στρατό και όχι έναν στρατό με χώρα», πρόσθεσε.

Γενοκτονία

Σε κάθε περίπτωση, ο «στρατός της χώρας» δολοφόνησε ακμη πέντε ακόμη παιδιά, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των δεκάδων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στην κεντρική και νότια Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες, την ώρα που ο επίσημος απολογισμός των νκρών Παλαιστινίων από τις 7 Οκτωβρίου ξεπέρασε τις 37.000.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Παλαιστινιακής Αρχής, WAFA, την Κυριακή, ο απολογισμός των νεκρών από την ισραηλινή γενοκτονική επίθεση στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας ανήλθε σε 37.337 ανθρώπους, ενώ, 85.229 είναι οι τραυματίες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των νεκρών και των τραυματιών είναι γυναίκες και παιδιά.

Όλες οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις συγκλίνουν, ότι ο αριθμός των νεκρών παιδιών στην Γάζα έχει ξεπεράσει τις 15.000.

Πρόσθεσαν ότι μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής διέπραξαν τέσσερις σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 41 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 102.

Επιπλέον, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι αγνοούνται, οι οποίοι θεωρούνται νεκροί κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή επίθεση είχε επίσης ως αποτέλεσμα τον βίαιο εκτοπισμό σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων να εξαναγκάζεται να καταφύγει στην πυκνοκατοικημένη νότια πόλη Ράφα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, σε αυτό που έχει γίνει η μεγαλύτερη μαζική έξοδος της Παλαιστίνης μετά τη Νάκμπα του 1948.

Επίσης, σύμφωνα με αναφορά της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), κατά το ίδιο διάστημα, το Ισραήλ έχει καταστρέψει περισσότερα από τα μισά κτίρια στη Γάζα, με ανηλεείς βομβαρδισμούς του εναντίον όλων των δομών ( προσφυγικοί καταυλισμοί, νοσοκομεία κλπ).

Η εκτεταμένη καταστροφή των σπιτιών και η γενική έλλειψη ασφάλειας έχει ωθήσει σχεδόν όλους τους ανθρώπους στον θύλακα σε εκτόπιση, αναζητώντας αλλού ασφάλεια, σημειώνει η UNRWA.