Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να συνεχίζει τις επιθέσεις του στο νότιο Λίβανο, ενώ οι βομβαρδισμοί της Δευτέρας άφησαν πίσω τους σχεδόν 500 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά και πολλούς τραυματίες.

Ads

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε επίσης σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ την Τρίτη, με το φόβο για περιφερειακή ανάφλεξη να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Πιο συγκεκριμένα, ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι έπληξε δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της νύχτας, μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, σκότωσαν σχεδόν 558 ανθρώπους (50 παιδιά και 94 γυναίκες) και ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Την τελευταία ώρα, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, μεταξύ των οποίων εκτοξευτές πυραύλων, στρατιωτικά κτίρια και κτίρια όπου αποθηκεύονταν όπλα», έγραψε στο Χ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντράι.

Ads

Μέση Ανατολή: Επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, ακυρώσεις πτήσεων και υπερφόρτωση νοσοκομείων στο Λίβανο

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας στοχοθέτησε αρκετούς ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους, μεταξύ των οποίων ένα εργοστάσιο εκρηκτικών υλών σε απόσταση 60 χιλιομέτρων (37 μιλίων) μέσα στο Ισραήλ, το οποίο επιτέθηκε με ρουκέτες Φάντι. Είπε επίσης ότι επιτέθηκε τρεις διαφορετικές φορές στο αεροδρόμιο Megiddo κοντά στη βόρεια ισραηλινή πόλη Afula.

Όπως σημειώνει το Reuters, το Ισραήλ μετατοπίζει την προσοχή του στα βόρεια σύνορα, όπου η Χεζμπολάχ εκτοξεύει συχνά ρουκέτες στο Ισραήλ προς υποστήριξη της Χαμάς, η οποία υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τρίτη ακυρώθηκαν περισσότερες από 30 διεθνείς πτήσεις από και προς τη Βηρυτό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Διεθνούς Αεροδρομίου Ραφίκ Χαρίρι. Στις αεροπορικές εταιρείες που επηρεάστηκαν περιλαμβάνονταν η Qatar Airways, η Turkish Airways και ορισμένες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Την ίδια ώρα, ορισμένα λιβανέζικα νοσοκομεία έχουν υπερφορτωθεί από τον αριθμό των τραυματιών, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Λίβανο, ενώ το κεντρικό νοσοκομείο της Χάιφα έχει μεταφέρει τις δραστηριότητές του σε υπόγειες εγκαταστάσεις μετά την επίθεση που δέχθηκε η ισραηλινή πόλη τη Δευτέρα.

«Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες (εκτοπισμένους στον Λίβανο), αλλά αναμένουμε ότι οι αριθμοί αυτοί θα αρχίσουν να αυξάνονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ, Μάθιου Σάλτμαρς, προσθέτοντας πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική».

Μέση Ανατολή: Διεθνείς αντιδράσεις και έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, οι εκκλήσεις για διπλωματική λύση και αποκλιμάκωση αυξάνονται, με τον επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τερκ να καλεί όλα τα κράτη και τους φορείς που έχουν επιρροή να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση στο Λίβανο.

«Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ καλεί σήμερα όλα τα Κράτη και τις πλευρές με επιρροή στην περιοχή και πέραν αυτής να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος του Τουρκ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη. «Οι μέθοδοι και τα μέσα του πολέμου που χρησιμοποιούνται εγείρουν πολύ σοβαρές ανησυχίες για το εάν αυτό συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους μέσω μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα πριν από τα χτυπήματα, δήλωσε: «Αν στέλνεις προειδοποίηση λέγοντας σε αμάχους να απομακρυνθούν, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστό να πλήττεις στη συνέχεια αυτές τις περιοχές, γνωρίζοντας καλά ότι ο αντίκτυπος στους αμάχους θα είναι τεράστιος».

Η Unicef, από την πλευρά της, ζήτησε «επειγόντως άμεση αποκλιμάκωση» καθώς και όλες οι πλευρές να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο για να εγγυηθούν την προστασία των μη στρατιωτικών υποδομών και των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων και του ιατρικού προσωπικού.

«Η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη που έζησε ο Λίβανος εδώ και 18 χρόνια. Αυτή η βία πρέπει να σταματήσει άμεσα, διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι μη αποδεκτές», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Unicef στον Λίβανο, η Έτι Χίγκινς, μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Βηρυτό.

Επιπλέον, το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα φόβους για μια «πλήρη αποσταθεροποίηση» της Μέσης Ανατολής.

«Πρόκειται ασφαλώς για ένα εν δυνάμει εξαιρετικά επικίνδυνο γεγονός εφόσον πρόκειται για επέκταση της ζώνης σύγκρουσης, για την πλήρη αποσταθεροποίηση της περιοχής», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ασφαλώς αυτό μας ανησυχεί και μας ανησυχεί στον ανώτατο βαθμό», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου» προειδοποίησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ.

 

Ιρανός πρόεδρος: Ο Λίβανος δεν πρέπει να μετατραπεί σε μία ακόμη Γάζα στα χέρια του Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε ότι ο Λίβανος δεν θα πρέπει να μετατραπεί «σε μία ακόμη Γάζα στα χέρια του Ισραήλ».

Τα εκτεταμένα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο αποτελούν «μια ανθρώπινη και ανθρωπιστική κρίση», τόνισε ο Πεζεσκιάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η οποία μεταφράστηκε από τα φαρσί στα αγγλικά.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο Λίβανος να γίνει μία άλλη Γάζα στα χέρια του Ισραήλ», επεσήμανε. «Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να σταθεί μόνη της απέναντι σε μια χώρα την οποία υπερασπίζονται, στηρίζουν και προμηθεύουν οι δυτικές χώρες, οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ», εκτίμησε ο Ιρανός πρόεδρος.

Παράλληλα ο ίδιος προειδοποίησε ότι η κατάσταση ενδέχεται να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση: «υπάρχει κίνδυνος η φωτιά των γεγονότων που εκτυλίσσονται (στον Λίβανο) να επεκταθεί σε όλη την περιοχή».

Πρόσθεσε εξάλλου ότι κάτι τέτοιο «θα είναι επικίνδυνο για το μέλλον του κόσμου και του πλανήτη Γη, οπότε θα πρέπει να εμποδίσουμε τις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες που διαπράττει το Ισραήλ».

Όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν θα συμβουλεύσει τη Χεζμπολάχ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην απάντησή της στα ισραηλινά πλήγματα, ο Πεζεσκιάν απάντησε ότι το λιβανέζικο κίνημα είναι αντιμέτωπο με μια χώρα «οπλισμένη σαν αστακός που έχει πρόσβαση σε οπλικά συστήματα πολύ πιο προηγμένα από οποιαδήποτε άλλα».