Το Ισραήλ έχει «μόλις αρχίσει» να πλήττει τη Χαμάς, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, καλώντας παράλληλα τα μέλη της αντιπολίτευσης στην κυβέρνησή του να σχηματίσουν αμέσως κυβέρνηση εθνικής ενότητας, προσθέτοντας ότι «είμαστε πλέον όλοι ενωμένοι».

Ads

«Έχουμε μόλις αρχίσει να χτυπάμε τη Χαμάς» είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό που θα κάνουμε στους εχθρούς μας τις επόμενες ημέρες θα αντηχεί σε αυτούς για γενεές».

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε να κάνει «τα πάντα» για όσους κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς, υπογραμμίζοντας:

«Στο τέλος του πολέμου οι εχθροί μας θα γνωρίζουν ότι ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ».

Ads

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι μαχητές της Χαμάς βρίσκονται ακόμη εντός του ισραηλινού εδάφους και ότι οι μάχες συνεχίζονται για την «εξάλειψή» τους. Συνέκρινε την παλαιστινιακή ομάδα με το Ισλαμικό Κράτος, λέγοντας ότι «τώρα όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η Χαμάς είναι το ISIS και θα την νικήσουμε όπως ο φωτισμένος κόσμος νίκησε το ISIS».

 

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ συνέκρινε την επίθεση των μαχητών με τις «αποτρόπαιες και απερίγραπτες» ενέργειες του ISIS, καλώντας τους ηγέτες του κόσμου να χαρακτηρίσουν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και να υποστηρίξουν το Ισραήλ «με λόγια και πράξεις».

«Κατά τη γνώμη μου, από το Ολοκαύτωμα δεν έχουν σκοτωθεί τόσοι πολλοί Εβραίοι μέσα σε μια μέρα. Και από το Ολοκαύτωμα, δεν έχουμε δει σκηνές με Εβραίες γυναίκες και παιδιά, παππούδες και γιαγιάδες -ακόμη και επιζώντες του Ολοκαυτώματος- να στοιβάζονται σε φορτηγά και να μεταφέρονται σε αιχμαλωσία. .

..Η Χαμάς εισήγαγε, υιοθέτησε και αναπαρήγαγε την αγριότητα του Isis, μπαίνοντας σε σπίτια πολιτών σε γιορτές και δολοφονώντας εν ψυχρώ ολόκληρες οικογένειες. Νέους και ηλικιωμένους, βιάζοντας και καίγοντας σώματα, ξυλοκοπώντας και βασανίζοντας τα αθώα θύματά τους, Εβραίους και Μουσουλμάνους, και άλλες θρησκείες. Η κτηνωδία. Η απανθρωπιά. Η βαρβαρότητα των τεράτων. Όχι ανθρώπων, τεράτων» είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Το Ισραήλ πλήττει με πυροβολικό τον Λίβανο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χτυπήματα με πυροβολικό στον Λίβανο ως απάντηση σε επιθέσεις με όλμους που δέχθηκαν, αλλά χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

Η επίθεση έγινε έπειτα από σύγκρουση των ισραηλινών στρατευμάτων με ενόπλους που διείσδυσαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο. Από τα ισραηλινά πλήγματα σε θέσεις της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, σκοτώθηκαν τρεις μαχητές της οργάνωσης.

Απειλές αλλά και «παράθυρο» για εκεχειρία από την Χαμάς

Με ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ απάντησε η Χαμάς, η οποία προειδοποίησε ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις των Ισραηλινών κατά αμάχων στη Γάζα θα ξεκινήσει να εκτελεί αιχμαλώτους. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ανώτερος αξιωματούχος, μιλώντας στο Al Jazeera σημείωσε πως η Χαμάς είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή εκεχειρία με το Ισραήλ καθώς «πέτυχε τους στόχους της».

Η Χαμάς είναι ανοιχτή σε «κάτι τέτοιο», αλλά και σε «κάθε πολιτικό διάλογο», είπε ο ίδιος όταν ρωτήθηκε εάν η ομάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει μια πιθανή κατάπαυση του πυρός. Όπως μετέδωσε το Al Jazeera, ο υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν ανέφερε ότι οι ισραηλινές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 100 άνθρωποι αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Καταδικασμένοι οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας

Η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσε ότι η ευρεία χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γαζας -όπου διαβιούν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης άνω των δύο εκατομμυρίων Παλαιστίνιοι- αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων 48 ωρών.

Η εντολή του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ να επιβληθεί «πλήρης πολιορκία» στη Λωρίδα της Γάζας έρχεται να προστεθεί στον 16ετή αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ. Ένα βασικό ερώτημα είναι το πόση βοήθεια είναι διατεθειμένη να επιτρέψει η Αίγυπτος να περάσει από τα σύνορά της με τη Γάζα. Αν και η Αίγυπτος έχει συμβάλει στον πολυετή αποκλεισμό της Γάζας, είναι επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητη στις αντιλήψεις του αιγυπτιακού λαού για τα δεινά των Παλαιστινίων στον παράκτιο θύλακα.

Περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί και χιλιάδες έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία του ΟΗΕ, καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις εντείνονται, αναγκάζοντας τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στο στόχαστρο έχουν μπει κτίρια, τζαμιά και γραφεία, καθώς ο Νετανιάχου υποσχέθηκε «ισχυρή εκδίκηση» για τις φονικές επιθέσεις που έχουν προκαλέσει σοκ σε όλο το Ισραήλ.

Συγκλονιστικές εικόνες από το εσωτερικό της Γάζας είδαν το φως της δημοσιότητας με 19 μέλη μιας οικογένειας να σκοτώνονται όταν μια αεροπορική επιδρομή την Κυριακή έπληξε το σπίτι τους. Περισσότερο από το 60% του πληθυσμού της Γάζας είναι πρόσφυγες που εκκαθαρίστηκαν εθνοτικά από τα σπίτια τους που βρίσκονται σήμερα στο Ισραήλ.

Για περισσότερα από 16 χρόνια, οι κάτοικοι της Γάζας δεν είχαν καμία ελευθερία μετακίνησης. Μπορούν να φύγουν από τα ελεγχόμενα από το Ισραήλ σημεία ελέγχου εάν έχουν ισραηλινή άδεια εργασίας ή σε σπάνιες περιπτώσεις εάν έχουν λάβει ειδικές άδειες από το Ισραήλ για να λάβουν ιατρική περίθαλψη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – κι αυτό μόνο σε περιπτώσεις ασθενών που απειλείται άμεσα η ζωή τους.

Ο αποκλεισμός έχει οδηγήσει την οικονομία της Γάζας σε αδιέξοδο, δεδομένου ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι άνεργος. Μεταξύ των νέων, το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 60%. Η προμήθεια τροφίμων είναι επίσης περιορισμένη λόγω της ισραηλινής πολιορκίας. Από το 2007 έως το 2010, οι ισραηλινές αρχές κρατούσαν μια θερμιδική καταμέτρηση των διατροφικών αναγκών των Παλαιστινίων για να αποφύγουν οριακά τον υποσιτισμό, ενώ περιόριζαν την πρόσβαση σε τρόφιμα για τους ανθρώπους στη Γάζα.

Αυξάνονται οι νεκροί

Τουλάχιστον 560 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 2.900 έχουν τραυματισθεί στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον αποκλεισμένο θύλακο από προχθές, Σάββατο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ακόμη και αυτοί οι αριθμοί θεωρούνται χαμηλότεροι των πραγματικών, καθώς σε πολλές περιοχές που έχουν πληγεί είναι αδύνατο να προσεγγίσουν σωστικά συνεργεία.

Η Χαμάς ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε χώρο όπου βρίσκονταν δυνάμεις της, προκάλεσε μεταξύ άλλων τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων, χωρίς να είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί η πληροφορία.

Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας είπε στο αμερικανικό δίκτυο ειδήσεων CBS ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στο Ισραήλ είναι τώρα 900, ανεβάζοντας τον δραματικό απολογισμό του διημέρου των συγκρούσεων.

Οι ανακοινώσεις από την ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία για πλήρη έλεγχο των εκτάσεων εκτός της Γάζας και του συνόλου της μεθορίου αμφισβητούνται από δημοσιεύματα. Ανταποκριτές αναφέρουν εκρήξεις και επισημαίνουν ότι οι στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή επιχειρούν σαν να υφίστανται άμεση απειλή από τη Χαμάς.

Δεκάδες άνθρωποι απήχθησαν επίσης, με τους περισσότερους να έχουν μεταφερθεί στη Γάζα.