Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το αποκαλούμενο και SCOTUS (ακρωνύμιο του Supreme Court of the United States) ανέτρεψε σήμερα την ιστορική απόφαση-ορόσημο του 1973 στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που αναγνώρισε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και τη νομιμοποίησε σε όλη τη χώρα.

Ads

Διαβάστε επίσης: Οι πρώτες πολιτείες στις ΗΠΑ που εφαρμόζουν την απαγόρευση αμβλώσεων – Ποιές αντιστέκονται

Με ψήφους 6-3 της συντηρητικής πλειοψηφίας το δικαστήριο επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης, δίνοντας μια σημαντική νίκη στους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους και στους ακραίους θρησκευόμενους που θέλουν να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Οι δικαστές απεφάνθησαν πως η απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που επέτρεπε τις αμβλώσεις προτού το έμβρυο γίνει βιώσιμο εκτός μήτρας –ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης– ήταν λάθος επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης.

Ads

Η αμερικανική συντηρητική δεξιά υποδέχθηκε με θέρμη την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που «πέταξε στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας» το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ η αριστερά και πολλές οργανώσεις από την άλλη δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να «μάχονται» για να υπερασπίζονται αυτό το δικαίωμα των γυναικών.

Την ίδια ώρα, έξω από το δικαστήριο, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση κατά των αμβλώσεων. Στο άκουσμα της απόφασης οι συγκεντρωμένοι πανηγύρισαν, κρατώντας πλακάτ που γράφουν πως οι αμβλώσεις είναι φόνος.

Διαβάστε επίσης: Απαγόρευση Αμβλώσεων: Οι «σκελετοί» της ιστορίας και το τραγικό αντιπαράδειγμα της Πολωνίας

Προηγουμένως, ο νόμος του Μισισίπι μπλοκαρίστηκε από κατώτερα δικαστήρια ως παραβίαση του δεδικασμένου του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα δικαιώματα άμβλωσης.

Η Jackson Women’s Health Organization, η μοναδική κλινική αμβλώσεων που παραμένει στο Μισισισίπι προσέφυγε εναντίον του νόμου του 2018 και είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις όταν υπάρχει «ιατρικός λόγος έκτακτης ανάγκης» ή «σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου» αλλά δεν προβλέπει εξαίρεση για τις εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Μετά και τη σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να εισαγάγουν νέους περιορισμούς ή απαγορεύσεις.

Δεκατρείς πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει τους λεγόμενους «εκτελεστικούς νόμους» που θα θέσουν αυτόματα εκτός νόμου την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ορισμένες άλλες είναι πιθανό να προχωρήσουν ταχέως σε νέους περιορισμούς.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το Μιζούρι έγινε η πρώτη πολιτεία της χώρας που τερματίζει εντελώς τις αμβλώσεις, με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού εισαγγελέα Έρικ Σμιτ.

Συνολικά, η πρόσβαση στις αμβλώσεις αναμένεται να διακοπεί για περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, ενός οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει τη δυνατότητα της άμβλωσης.

Διάγγελμα Μπάιντεν: «Είναι μια θλιβερή μέρα για το δικαστήριο και για τη χώρα»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανατρέπει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, προειδοποιώντας ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών σε εθνικό επίπεδο.

«Το δικαστήριο έκανε αυτό που δεν έχει κάνει ποτέ πριν: αφαίρεσε ρητά ένα συνταγματικό δικαίωμα που είναι τόσο θεμελιώδες για τόσους πολλούς Αμερικανούς», είπε ο Μπάιντεν σε ομιλία του από τον Λευκό Οίκο.

«Είναι μια θλιβερή μέρα για το δικαστήριο και για τη χώρα», είπε και τόνισε: «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι γυναίκες σε πολιτείες όπου ισχύουν πλέον περιορισμοί στις αμβλώσεις θα είναι ελεύθερες να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη της χώρας για να λάβουν φροντίδα. «Η κυβέρνησή μου θα υπερασπιστεί αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα», είπε, προσθέτοντας ότι κανένας αξιωματούχος δεν θα μπορεί να παρέμβει στο δικαίωμα μιας γυναίκας να ταξιδεύει.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του «θα προστατεύσει την πρόσβαση σε φάρμακα…όπως η αντισύλληψη».

Ο Μπάιντεν, ωστόσο, προειδοποίησε ότι «η μητρική θνησιμότητα θα αυξηθεί στην Αμερική» στον απόηχο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Τώρα, ας είμαστε πολύ σαφείς, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο».

Αντιδράσεις

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν τις εξελίξεις με ζωντανές συνδέσεις και συνεχή ροή πληροφόρησης. Το CNN καλύπτει ζωντανά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πολιτών και κυρίως γυναικών, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ δεκάδες γυναίκες μιλούν στην κάμερα για την απογοήτευση και τον αποτροπιασμό που νιώθουν μετά την ανατροπή της απόφασης, που δίνει το δικαίωμα στη γυναίκα να ορίζει το σώμα της και να παίρνει ελεύθερα τις δικές της αποφάσεις της.

Δημοκρατικοί κυβερνήτες πολλών πολιτειών, όπως η Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό και το Μίσιγκαν, έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις συναντήθηκε επίσης με επτά γενικούς εισαγγελείς των Δημοκρατικών πολιτειών την Πέμπτη για να συζητήσουν πώς να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των αμβλώσεων, μετέδωσε το Reuters.

Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, καταδίκασε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς την «απάνθρωπη».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για την προστασία της αναπαραγωγικής ελευθερίας και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μπορεί να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας στο βαθμό που επιτρέπεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Αυτή η απόφαση προκαλεί ένα καταστροφικό πλήγμα στην αναπαραγωγική ελευθερία στις ΗΠΑ. Θα έχει άμεσο και μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο Γκάρλαντ σε ανακοίνωσή του. «Και αυτό θα είναι πολύ δυσανάλογο ως προς την επίδρασή του – με τα μεγαλύτερα βάρη να τα νιώθουν οι έγχρωμοι και εκείνοι με περιορισμένα οικονομικά μέσα».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, επέκρινε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις, τονίζοντας ότι το δικαστήριο, «όχι μόνο ανέτρεψε σχεδόν 50 χρόνια δεδικασμένου, αλλά υποβίβασε την πιο έντονα προσωπική απόφαση που μπορεί να πάρει κάποιος απέναντι στις ορέξεις πολιτικών και ιδεολόγων – επιτιθέμενο στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών».

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέημς, απάντησε στην ανατροπή της απόφασης, με μία υπόσχεση: «Η φαύλη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την υπόθεση Roe v. Wade είναι μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία αυτού του έθνους. Μην κάνετε κανένα λάθος: Ενώ άλλες πολιτείες αφαιρούν το θεμελιώδες δικαίωμα στην επιλογή, η Νέα Υόρκη θα είναι πάντα ένα ασφαλές καταφύγιο για όποιον επιθυμεί άμβλωση», έγραψε στο Twitter η Τζέημς.
Και προσέθεσε: «Θα εργαστώ ακούραστα για να διασφαλίσω ότι οι πιο ευάλωτοι και οι άνθρωποι από εχθρικές Πολιτείες θα έχουν πρόσβαση σε αυτή τη σωτήρια φροντίδα. Όλοι σε αυτό το έθνος αξίζουν το δικαίωμα να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για το σώμα τους».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, προσέφερε την πόλη του ως ασφαλές καταφύγιο στις Αμερικανίες που θέλουν να κάνουν άμβλωση. «Προς όσους αναζητούν αμβλώσεις σε όλη τη χώρα: Να ξέρετε ότι είστε ευπρόσδεκτοι εδώ», είπε, σημειώνοντας ότι «θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες μας είναι διαθέσιμες και εύκολα προσβάσιμες σε εσάς».

«Είναι θέλημα Θεού»: Το σχόλιο του Τραμπ

Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που αποφάσισε σήμερα το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο απαντά «στο θέλημα του Θεού», δήλωσε ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς από το κανάλι Fox News για τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη αυτή, επειδή κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο διόρισε τρεις δικαστές και έτσι έγειρε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο συντηρητικό στρατόπεδο, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος απάντησε: «Είναι θέλημα Θεού».

Η απόφαση «ακολουθεί το Σύνταγμα» και «επαναφέρει τα πάντα σε πολιτειακό επίπεδο, όπως θα έπρεπε ανέκαθεν να ισχύει», πρόσθεσε.