Την επιστροφή του Χίτλερ και των ιδεών του μέσω της…τεχνητής νοημοσύνης θέλουν να πετύχουν ακροδεξιοί, με όχημα το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιχειρώντας να τον παρουσιάσουν ως μια «παρεξηγημένη» φιγούρα, την ώρα που αντισημιτικές και αντιμεταναστευτικές ιδέες συνεχίζουν να έχουν απήχηση παγκοσμίως.

Ads

Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου για τον Στρατηγικό Διάλογο (ISD), το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους αποσπάσματα ήχου και βίντεο σε Tik Tok, X, Instagram και Youtube, τα οποία παρουσιάζουν τον Αδόλφο Χίτλερ να εκφωνεί ομιλίες του στα αγγλικά.

Οι αναρτήσεις, οι οποίες κάνουν χρήση φθηνών και δημοφιλών εργαλείων κλωνοποίησης φωνής μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, έχουν φτάσει σε εκατομμύρια χρήστες, ενώ μερικοί γράφουν πως «ίσως δεν ήταν ο κακός». Άλλοι, τον παρουσιάζουν ως ήρωα.

Σύμφωνα με την Washington Post, στην οποία πρωτοδημοσιεύθηκε το θέμα, στο Telegram και στο «dark web», οι νεοναζί καυχιούνται ότι οι ομιλίες που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη προσφέρουν έναν «ελκυστικό» τρόπο να επαναδιατυπώσουν τις ιδέες του Χίτλερ για να ριζοσπαστικοποιήσουν τους νέους προς αυτή την κατεύθυνση.

Ads

Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται η εφημερίδα, η συγκεκριμένη προπαγάνδα, η οποία μεταδίδεται μέσω βίντεο, μηνυμάτων και εικόνων, συμβάλλει στην αναζωπύρωση του διαδικτυακού ενδιαφέροντος για τον Χίτλερ, ειδικά στην αμερικανική δεξιά.

Οι ερευνητές του ISD μάλιστα διαπίστωσαν ότι το περιεχόμενο που εξυμνεί, δικαιολογεί ή μεταφράζει τις ομιλίες του Χίτλερ στα αγγλικά έχει συγκεντρώσει περίπου 25 εκατομμύρια προβολές σε X, TikTok και Instagram από τις 13 Αυγούστου.

Στο τελευταίο, οι αναλυτές εντόπισαν περισσότερα από 140 Reels με μεταφρασμένες από την Τεχνητή Νοημοσύνη ομιλίες του Χίτλερ, ορισμένες από τις οποίες δημοσιεύτηκαν ήδη από τον Απρίλιο.

Χίτλερ: Το νεοναζιστικό περιεχόμενο και η βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Αξίζει να σημειωθεί πως τα βίντεο μάλιστα κερδίζουν έδαφος καθώς ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος συνεργάτης του, γερουσιαστής JD Vance από το Οχάιο, έχουν προωθήσει θεωρίες συνωμοσίας δημοφιλείς στις διαδικτυακές νεοναζιστικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων αβάσιμων ισχυρισμών ότι οι Αϊτινοί μετανάστες στο Οχάιο τρώνε κατοικίδια ζώα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τελευταία γενιά εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία μπορούν να δημιουργούν εύκολα αληθοφανείς εικόνες και βίντεο, επιτρέπουν σε περιθωριακές ομάδες να προπαγανδίζουν τις ιδέες τους. Υπήρχαν μάλιστα και βίντεο σε ιστοτόπους, όπου άτομα παρέδιδαν μαθήματα για το πώς να χρησιμοποιήσει κανείς ένα εργαλείο AI, ακριβώς γι’ αυτό τον σκοπό.

Μέσα σε περίπου πέντε λεπτά, χρήστης δημιούργησε έναν κλώνο φωνής AI του Χίτλερ που εμφανιζόταν να εκφωνεί λόγο στα αγγλικά, μιλώντας για τους Εβραίους που επωφελούνται από το καπιταλιστικό σύστημα.

Ο χρήστης κατείχε το ψευδώνυμο OMGITSFLOOD και αναγνωρίζεται ως «εξέχων δημιουργός περιεχομένου νεοναζί» από την ομάδα πληροφοριών SITE Intelligence Group, η οποία παρακολουθεί τη δραστηριότητα λευκών ρατσιστών και τζιχαντιστών στο διαδίκτυο.

Για τη δημιουργία του βίντεο μάλιστα χρειάστηκε μόνο ένα δείγμα λίγων δευτερολέπτων από ομιλία του Χίτλερ που λήφθηκε από το YouTube. Χωρίς τεχνητή νοημοσύνη, η παραποίηση θα απαιτούσε προηγμένες δυνατότητες προγραμματισμού.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις λογαριασμών X και TikTok που κατεύθυναν τους χρήστες σε κανάλια του YouTube, όπου ήταν διαθέσιμες μεγαλύτερες εκδόσεις των ομιλιών.

Σε μια άλλη πλατφόρμα, στο TikTok, οι χρήστες μπορούν εύκολα να μοιραστούν και να αξιοποιήσουν τα βίντεο χρησιμοποιώντας διάφορες λειτουργίες, όπως αυτή που επιτρέπει εύκολα στους χρήστες να δημοσιεύουν το αρχικό βίντεο μαζί με βίντεο που αντιδρούν σε αυτό.

Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, τα περισσότερα από τα βίντεο που εντοπίστηκαν περιλάμβαναν ηχητικά αποσπάσματα 20-30 δευτερολέπτων από τις ομιλίες του Χίτλερ στα αγγλικά μαζί με μουσική υπόκρουση.

Επιπλέον, επειδή πολλές φορές τα βίντεο δεν περιέχουν εμφανή λογότυπα που να φανερώνουν ουσιαστικά το περιεχόμενό τους, οι πλατφόρμες δεν τα ελέγχουν.

Ωστόσο, μετά από επισημάνσεις της Post, η Meta, το TikTok αλλά και το YouTube, αφαίρεσαν περιεχόμενο από τις πλατφόρμες του, για παραβίαση των πολιτικών περιεχομένου της εταιρείας.

Ο Χίτλερ στα social media: Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας

Αξιολογώντας την άνοδο του φιλοχιτλερικού, νεοναζιστικού περιεχομένου, οι αναλυτές της ISD διαπίστωσαν ότι το περιεχόμενο που εξυμνεί τον Χίτλερ, αμφισβητεί τα γεγονότα σχετικά με τις προθέσεις του Χίτλερ ή περιλαμβάνει αγγλικές ηχητικές εκδόσεις των ομιλιών του, έλαβε πάνω από 50 εκατομμύρια προβολές σε X, YouTube, TikTok και Instagram καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Στο TikTok και το X, όταν οι χρήστες ζητούσαν από τον συντάκτη της ανάρτησης τον πλήρη ήχο μέσα στην ενότητα των σχολίων, μερικές φορές κατευθύνονταν σε βίντεο στο YouTube, τα οποία οι συντάκτες της ανάρτησης ισχυρίζονταν ότι ήταν οι πηγές του ήχου. Μόλις επτά βίντεο που δημιούργησε η τεχνητή νοημοσύνη με ομιλίες του Χίτλερ στο YouTube, τα οποία δημοσιεύτηκαν το 2024, είχαν λάβει 6,9 εκατομμύρια προβολές μέχρι το τέλος της συλλογής δεδομένων.

Από τις 13 Αυγούστου, οι αναρτήσεις που φαινόταν να υποστηρίζουν τον Χίτλερ ή που περιείχαν ναζιστικές εικόνες, έλαβαν πάνω από 24,8 εκατομμύρια προβολές σε X, TikTok και Instagram.

Συμπερασματικά, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, το συγκεκριμένο περιεχόμενο φάνηκε να είναι πιο εύκολα διαθέσιμο και να επιτυγχάνει μεγαλύτερη εμβέλεια στο X, σε σχέση με άλλες πλατφόρμες που αξιολογήθηκαν, με μόλις 11 αναρτήσεις να συγκεντρώνουν 11,2 εκατομμύρια προβολές σε διάστημα μίας εβδομάδας. Οι αναλυτές της ISD παρατήρησαν ότι μετά την εμπλοκή ακόμη και με μια ασήμαντη ποσότητα φιλοχιτλερικού περιεχομένου, ο αλγόριθμος του X προσαρμόστηκε γρήγορα ώστε να εξυπηρετεί αυτό το είδος. Σε μια δοκιμή, 10 από τις πρώτες 19 αναρτήσεις (52%) που προτάθηκαν στην ενότητα «For You» ενός λογαριασμού περιείχαν περιεχόμενο που περιλάμβανε τον Χίτλερ, ναζιστικές απόψεις ή απροκάλυπτο αντισημιτισμό.

«Η άνοδος του φιλοχιτλερικού περιεχομένου στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά μέρος ενός ευρύτερου, ανησυχητικού μοτίβου στο οποίο οι αναθεωρητικές ιστορικές αφηγήσεις αποκτούν εξέχουσα θέση στο διαδίκτυο, ιδίως όταν απευθύνονται σε νεότερα ακροατήρια ή καταναλώνονται από αυτά», σημειώνει το Ινστιτούτο, απαιτώντας σαφέστερες πολιτικές των πλατφορμών.