Η Ιταλία και η Ιρλανδία έχουν π Ιταλία περισσότερα κίνητρα να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη σε σχέση με την Ελλάδα, σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America Merrill Lynch. Στην ίδια έκθεση εκτιμάται πως η Γερμανία έχει περισσότερα να χάσει παρά να κερδίσει αν φύγει από το ευρώ, υποστηρίζει σε ανάλυσή.
 

Ads

Όπως αναφέρει το Bloomberg, από την έκθεση της Bank of America Merrill Lynch, την οποία υπογράφουν οι αναλυτές, Ντέιβιντ Γου και Αθανάσιος Βαμβακίδης, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ίσως έχει υποτιμηθεί η προοπτική της εθελουσίας εξόδου μιας ή περισσότερων χωρών από το ευρώ.
 
Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, θα είχε περισσότερες πιθανότητες να πετύχει μια «τακτική» έξοδο σε σχέση με άλλες χώρες και θα επωφελούνταν από τις βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα, την οικονομική ανάπτυξη και τους ισολογισμούς, υποστηρίζεται στην ανάλυση.
 
Ενώ η Γερμανία είναι το κράτος που θεωρείται πιο ικανό να φύγει πιο εύκολα από την ευρωζώνη, έχει τα λιγότερα κίνητρα από οποιαδήποτε άλλη χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ, γιατί θα ερχόταν αντιμέτωπη με μικρότερη ανάπτυξη, πιθανώς υψηλότερο κόστος δανεισμού και αρνητικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς, εξηγούν οι αναλυτές.
 
Η Αυστρία, η Φινλανδία και το Βέλγιο επίσης δεν έχουν πολλούς λόγους να φύγουν από την ευρωζώνη.
 
Η ανάλυση βασίστηκε σε ένα πλαίσιο που κατατάσσει τους 17 της ενιαίας νομισματικής ένωσης με κριτήριο το πόσο «τακτικά» θα μπορούσαν να την εγκαταλείψουν και πως αυτή η έξοδος θα επηρέαζε την οικονομική ανάπτυξη, τα επιτόκια και τους ισολογισμούς.
 
Η Ιρλανδία και η Ιταλία είχαν κατά μέσο όρο 3,5 στην κατάταξη, η Ελλάδα 5,3, ενώ η Γερμανία είχε το υψηλότερο σκορ, 8,5.
 
Όσο πιο μικρός ο αριθμός, τόσο πιο πολλά έχει να κερδίσει η χώρα από την έξοδό της.