Η Άνγκελα Μέρκελ δεν χρειάζεται «μαθήματα ιστορίας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, ως απάντηση στην αναφορά του Ερντογάν, αν η καγκελάριος γνωρίζει ότι το 2004 η πλευρά των ελληνοκυπρίων απέρριψε το σχέδιο Ανάν.

Ads

Όπως δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ «εκείνο που διατύπωσε η καγκελάριος στην Κύπρο είναι ότι το πρόβλημα που βαραίνει και τις δύο κοινότητες του νησιού – και συνεπάγεται μειονεκτήματα και για τις δύο – μπορεί να επιλυθεί μόνον όταν και οι δύο πλευρές επιδείξουν θάρρος για δημιουργικές, συμβιβαστικές λύσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, η δήλωση του Ερντογάν «οφείλεται ενδεχομένως στο ότι δεν ήταν σωστά και καλά ενημερωμένος για όσα είπε η καγκελάριος στην Κύπρο».

Νωρίτερα, ενοχλημένος από τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στην Κύπρο, φάνηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Συγκεκριμένα η κ. Μέρκελ επέκρινε τη στάση της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού και από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι αν η Γερμανίδα Καγκελάριος άκουγε και τις δυο πλευρές «δεν θα έκανε μονομερείς δηλώσεις».

Ο Νταβούτογλου κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα Τετάρτη στην Άγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Αλ Φαϊσάλ, ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις Μέρκελ. «Είναι σημαντικές οι απόψεις και η στάση της Γερμανίας. Διότι πάντα σκεφτόμασταν ότι η Γερμανία μπορεί να συμβάλει θετικά στο θέμα αυτό. Ωστόσο οι τελευταίες δηλώσεις της κ. Μέρκελ ήταν για μας απογοήτευση. Εάν η κ. Μέρκελ θα καταβάλει προσπάθεια υπέρ της ειρήνης στο Κυπριακό, πράγμα το οποίο υποστηρίζουμε, θα πρέπει πρωτίστως να τηρήσει αντικειμενική στάση απέναντι στις πλευρές» υποστήριξε.

Ads

«Δεν ταιριάζει σ’ έναν σημαντικό ηγέτη μιας ισχυρής χώρας όπως η Γερμανία, σ’ έναν φίλο της Τουρκίας, η απομάκρυνση από τη δικαιοσύνη σε βαθμό που να αξιολογούνται με τον ίδιο τρόπο αυτοί που είπαν ναι στην ειρήνη και καταβάλουν ανάλογη προσπάθεια και αυτοί που είπαν όχι» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι όλες οι θετικές πρωτοβουλίες τα τελευταία δύο χρόνια προήλθαν από την τουρκική πλευρά.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός επίσης σε συνέντευξη Τύπου είχε δηλώσει ότι «η κ. Μέρκελ φαίνεται πως νομίζει ότι το Κυπριακό είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται επί της δικής της μόνο πρωθυπουργίας. Δεν γνωρίζει το παρελθόν του Κυπριακού. Εάν είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον πρώην ηγέτη του κόμματος της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αντιλαμβανόταν ποιοι είναι οι υπαίτιοι του προβλήματος».