Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Τετσούρο Φουκουγιάμα, δήλωσε ότι η κατάσταση στους αντιδραστήρες δείχνει κάποια σημάδια βελτίωσης, αλλά παραμένει αβέβαιη. Η διαχειρίστρια εταιρεία (Tepco) ανακοίνωσε ότι μπορεί να χρειαστούν πολλές ημέρες μέχρι να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στους αντιδραστήρες 3 και 4 του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, αλλά η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί ήδη στους αντιδραστήρες 1 και 2. Στο μεταξύ, ο νεότερος επίσημος απολογισμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανήλθε στους 8.133, ενώ 12.272 είναι οι αγνοούμενοι.

Ads

Μηχανικοί έχουν συνδέσει καλώδια στους αντιδραστήρες 1 και 2 και αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση και τροφοδοτούν τους αντιδραστήρες με νερό για να ψύχονται. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι επιτεύχθηκε ως ένα βαθμό «σταθεροποίηση» στον αντιδραστήρα 3, όπου η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Μηχανικοί χρησιμοποιούν γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ για τους αντιδραστήρες 5 και 6. Η θερμοκρασία του αναλωθέντος καυσίμου σε αυτούς «επιστρέφει στο κανονικό», ανέφεραν οι αρχές. Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ανέφερε ότι το σύστημα ψύξης ήδη λειτούργησε στον αντιδραστήρα 6 και πως η θερμοκρασία σε αυτόν έχει μειωθεί.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχουν τις τελευταίες 24 ώρες κάποιες θετικές εξελίξεις όσον αφορά το κατεστραμμένο, από το σεισμό και το τσουνάμι, πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, αλλά η συνολική κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή. Εξέφρασε ακόμα επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα είναι δυνατόν τα συστήματα ψύξης να επαναλειτουργήσουν κανονικά, ακόμη και αν αποκατασταθεί η παροχή ρεύματος.

Ο Γκράχαμ Αντριου, ανώτερος αξιωματούχος της ΙΑΕΑ ανέφερε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στις περισσότερες ιαπωνικές πόλεις δεν έχουν αλλάξει και παραμένουν κάτω από τα επικίνδυνα επίπεδα για την υγεία. Πρόσθεσε ότι η ΙΑΕΑ επιβεβαιώνει πως σε ορισμένες περιοχές κοντά στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα η ραδιενέργεια που ανιχνεύτηκε σε οπωροκηπευτικά είναι υψηλή.

Ads

Στην περίπτωση που οι μηχανικοί δεν μπορέσουν να ψύξουν τους αντιδραστήρες συζητείται ο «ενταφιασμός» του εργοστασίου, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας το 1986.

Παράλληλα, οι έλεγχοι σε σπανάκι και γάλα που παράγονται κοντά στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα έδειξαν επίπεδα ραδιενέργειας πάνω από επιτρεπόμενο όριο. Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου εντοπίστηκαν στο πόσιμο νερό στο Τόκιο και σε 5 ακόμη γειτονικές περιφέρειες. Η IAEA ανακοίνωσε ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόψουν τις πωλήσεις τροφίμων από τη Φουκουσίμα.

Σήμερα για πρώτη φορά ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε μόλυνση τροφίμου εκτός της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα ραδιενέργεια ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά σήμερα στην Ταϊβάν, σε κουκιά που εισήχθησαν από την Ιαπωνία, δήλωσε αξιωματούχος των υγειονομικών αρχών στην Ταϊπέι. Η ραδιενέργεια ανιχνεύτηκε σε 14 κιλά κουκιά από την Καγκοσίμα στη νότια Ιαπωνία. Η ιαπωνική κυβέρνηση θα έχει αποφασίσει ως αύριο εάν θα περιορίσει την κατανάλωση και τη διάθεση τροφίμων από την περιοχή, η οποία βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο μετά την ανίχνευση αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας.

Με αφορμή τον εντοπισμό στην Ιαπωνία τροφίμων μολυσμένων με ραδιενέργεια το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, πραγματοποιεί ελέγχους για την αποφυγή της εισαγωγής αυτών στη Ελλάδα.

Δεν έχει επηρεαστεί από τη ραδιενέργεια του πυρηνικού εργοστασίου της Ιαπωνίας η τροφική αλυσίδα καμίας άλλης χώρας, κατά τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). «Η ραδιενέργεια από την επείγουσα αυτή κατάσταση, όπως επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WΗΟ) δεν έχει επηρεάσει την καλλιέργεια και παραγωγή τροφίμων σε καμία άλλη χώρα», δήλωσε κατηγορηματικά σήμερα ο Γκράχαμ Αντριου.

Ο νεότερος επίσημος απολογισμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανήλθε στους 8.450, ενώ 12.931 είναι οι αγνοούμενοι, όπως μετέδωσε το BBC. Ωστόσο, μία 80χρονη και ο 16χρονος εγγονός της ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια του σπιτιού τους στην περιφέρεια Ισιμάκι σήμερα, εννέα ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.