Συνέντευξη στη εφημερίδα «Τα Νέα» παραχώρησε η πρόεδρος του Σιν Φέιν, Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, του κόμματος που κέρδισε τις πρόσφατες τοπικές εκλογές, πρώην πολιτικό βραχίονα του IRA, δηλώνοντας σίγουρη πως η επανένωση της Ιρλανδίας θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Ads

Ειδικότερα, δήλωσε στον Γιάννη Ανδριτσόπουλο πως «οι απερίσκεπτοι χειρισμοί του Μπόρις Τζόνσον στο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας είναι επικίνδυνοι και απειλούν την κοινωνική σταθερότητα στην περιοχή», εκφράζοντας τη σιγουριά της για επανένωση της Ιρλανίδας, «πριν από το τέλος της δεκαετίας», έπειτα από δημοψήφισμα για την απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα διεξαχθεί το αργότερο «μέσα στα επόμενα επτά – οκτώ χρόνια».

«Ο άνεμος της αλλαγής στην Ιρλανδία φυσάει δυνατά. Κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι δεν τον βλέπει. Η διαδικασία της απεξάρτησης (σ.σ.: από το Λονδίνο) βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο», τόνισε επίσης η 53χρονη ΜακΝτόναλντ, ενώ πρόσθεσε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μέσα στη δεκαετία που διανύουμε. Είμαστε έτοιμοι για τη συνταγματική αλλαγή, για την επανένωση της Ιρλανδίας, η οποία θα συντελεστεί πριν από το τέλος της δεκαετίας».

Η ίδια γνωρίζει ωστόσο πως «χ σίγουρα απαιτείται προετοιμασία. Πρέπει να διεξαχθεί μια ευρεία συζήτηση με την κοινωνία σε όλο το νησί, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις στο Δουβλίνο και στο Λονδίνο πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Η αλλαγή συντελείται ήδη».

Ads

Σχετικά με τη συζήτηση για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Brexit, η ΜακΝτόναλντ ανέφερε στη συνέντευξή της ότι «καλλιεργείται το αφήγημα ότι το Πρωτόκολλο δεν λειτουργεί. Λάθος. Το Πρωτόκολλο λειτουργεί και ήρθε για να μείνει. Είναι απόρροια του Brexit και είναι αναγκαίο. Εκείνο που δεν λειτουργεί είναι το Brexit, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία».

Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, επεσήμανε πως «είναι απαράδεκτη. Η κυβέρνηση των Τόρις εμφανίζεται έτοιμη να ενεργήσει μονομερώς, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες που έχει συνάψει. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όλη την Ιρλανδία. Εχουν μπει σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επέλεξαν μια πολύ επικίνδυνη και απερίσκεπτη πορεία που φανερώνει ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν ενεργεί καλόπιστα».

Μάλιστα, η ίδια θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος και για τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής: «Οι ενέργειες του Τζόνσον και της κυβέρνησής του συνιστούν πραγματική απειλή για τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Θα μπορούσαν να τη θέσουν σε κίνδυνο. Συνιστούν απειλή για την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στο νησί της Ιρλανδίας και δεν είναι αποδεκτές. Αν ο Τζόνσον επιμείνει στη στάση του, μπορεί να προξενήσει ζημιά».

Υπάρχει όμως ο κίνδυνος νέων συγκρούσεων; Η πρόεδρος του Σιν Φέιν λέει πως «δεν θα μιλούσα για κοινωνική αναταραχή, αλλά σίγουρα οι ενέργειες του Τζόνσον προκαλούν αστάθεια και βαθιά ανησυχία. Δρα ανεύθυνα και πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Δεν θα του επιτρέψουμε να τινάξει στον αέρα την ειρηνευτική διαδικασία που χτίσαμε τόσο προσεκτικά και τόσο υπομονετικά».

Τέλος, έστειλε και ένα μήνυμα στους Έλληνες: «Συνεχίστε να μας στηρίζετε. Εκτιμούμε πολύ την αλληλεγγύη και την υποστήριξη που μας δείχνει η ευρωπαϊκή οικογένειά μας. Θέλω να το ξέρει αυτό ο ελληνικός λαός».