Εισβολή σε 8 σπίτια ακτιβιστών – μελών του αντιπολεμικού κινήματος στη Μινεάπολη και το Σικάγο των ΗΠΑ πραγματοποίησε το FBI στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναζητώντας πιθανές διασυνδέσεις των τοπικών ακτιβιστών με ομάδες σε Κολομβία και Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο έρευνας για την παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ads

Στη Μινεάπολη, η έρευνα του FBI πραγματοποιήθηκε σε οικίες ανθρώπων που έχουν συμπράξει στη διοργάνωση διαδηλώσεων κατά του πολέμου στο Ιράκ και άλλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από 2 χρόνια στο πλαίσιο του Εθνικού Συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Τα στελέχη του FBI εκτέλεσαν 6 εντάλματα στη Μινεάπολη και 2 στο Σικάγο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του FBI στη Μινεάπολη, Steve Warfield, «οι πράκτορες αναζητούσαν αποδείξεις που συνδέονται με την έρευνα Joint Terrorism Task Force. Έψαχναν για στοιχεία που να αποδεικνύουν την παροχή υλικής βοήθειας σε τρομοκρατικές οργανώσεις». Κανείς δεν συνελήφθη, ωστόσο, εκτός από τους 8 σε βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί τα εντάλματα, κι άλλοι πολίτες ανακρίθηκαν σχετικά με την υπόθεση.

Ο Ted Dooley, δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Mick Kelly, το σπίτι του οποίου ερευνήθηκε, δηλώνει πως «το FBI έσπασε την πόρτα του πελάτη του γύρω στις 07:00 το πρωί, δείχνοντας το ένταλμα στη σύντροφό του. Σύμφωνα με το τελευταίο, οι πράκτορες συγκέντρωναν πληροφορίες για ανθρώπους «που παρέχουν, επιχειρούν ή συνωμοτούν για παροχή υλικής βοήθειας» σε τρομοκρατικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Χεζμπολάχ, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας.

Ads

Το ένταλμα παρείχε επίσης το δικαίωμα στους πράκτορες να κατασχέσουν αντικείμενα, όπως υπολογιστές, φωτογραφίες, προσωπικές ατζέντες και γράμματα.

Ο Kelly είναι γνωστός για τη δράση του στη Μινεσότα ως ένας από τους βασικούς διοργανωτές της Αντιπολεμικής Επιτροπής, μιας ομάδας που έχει διαδηλώσει κατά της στρατιωτικής βοήθειας που πρόσφεραν οι ΗΠΑ στην Κολομβία και έχει ζητήσει την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Συνολικά 5 από τους ακτιβιστές στα σπίτια των οποίων εισέβαλε το FBI κλήθηκαν αρχικά να καταθέσουν στο Παραπεμπτικό Συμβούλιο Ενόρκων, στις 12 Οκτωβρίου. Οι κλητευθέντες, ωστόσο, διευκρίνισαν πως ακόμη κι αν οδηγηθούν σε ομοσπονδιακές φυλακές, δεν πρόκειται να πάνε στον ανακριτή. Τελικά, την περασμένη εβδομάδα οι κλητεύσεις αναβλήθηκαν, προσωρινά τουλάχιστον και οι κλητευθέντες ενημερώθηκαν να μην πάνε στα ανακριτικά γραφεία… μέχρι νεωτέρας.

Οι εισβολές χαρακτηρίστηκαν ως «red-baiting», παρομοιάστηκαν δηλαδή με τις διώξεις των κομουνιστών ή των υποστηρικτών τους επί Μακάρθι και Νίξον. Η πρόσφατη «προληπτική» έρευνα στηρίχθηκε σε έναν αντιτρομοκρατικό νόμο του 1996 που προβλέπει τη δίωξη όσων παρέχουν «υλική υποστήριξη» σε ξένες «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

«Το FBI μεταμόρφωσε τις κοινές παραβάσεις πολιτικής ανυπακοής, σε δυνητική τρομοκρατία, γεγονός που μας θυμίζει πόσο εύκολα οι πολιτικές ελευθερίες μπορούν να αγνοηθούν εν μέσω γενικευμένης καχυποψίας» έγραψαν σχετικά οι New York Times.