Γαλλική υπηκοότητα στον Τζούλιαν Ασάνζ αν τη Δευτέρα διοριστεί πρωθυπουργός.της Γαλλίας, δήλωσε ότι θα δώσει ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, καθώς η βρετανική κυβέρνηση υπέγραψε σήμερα την εντολή έκδοσης του δημοσιογράφου και ιδρυτή του ιστοτόπου Wikileaks προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διώκεται για μαζική διαρροή απόρρητων εγγράφων.

Ads

«Αν είμαι πρωθυπουργός τη Δευτέρα, ο κύριος Ασάνζ, πιστεύω πως έχει υποβάλει το αίτημα, θα πολιτογραφηθεί Γάλλος και θα ζητήσουμε να μεταφερθεί σε εμάς», δήλωσε ο ηγέτης της συμμαχίας της αριστεράς Nupes σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, κατά την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές.

Στη συμμαχία της Nupes, συμμετέχουν σοσιαλιστές, κομμουνιστές, οικολόγοι και το ριζοσπαστικό αριστερό κίνημα του Μελανσόν, την Ανυπόταχτη Γαλλία (LFI), η οποία στον πρώτο γύρω των εκλογών συγκέντρωσε περίπου το ίδιο ποσοστό με τον συνασπισμό Ensemble! (“Μαζί!”) του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος, διεκδικεί την πρωθυπουργία εφόσον εξασφαλίσει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές αρχές διώκουν τον Τζούλιαν Ασάνζ και θέλουν να τον δικάσουν για τη δημοσιοποίηση, από το 2010, τουλάχιστον 700.000 απόρρητων εγγράφων για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Στην περίπτωση που καταδικαστεί διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Ads