Ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Σουηδίας STV εμφανίζει τους πρώτους Σουηδούς να έχουν πολύ πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα από τους σημερινούς κατοίκους της χώρας της Σκανδιναβία και προκαλεί αναστάτωση.

Ads

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Mattias Jakobsson, που διδάσκει γενετική στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, οι «πρώτοι Σουηδοί» είχαν μπλε μάτια και σκούρο δέρμα και βρέθηκαν στην περιοχή μετά την εποχή των Παγετών, ξεκινώντας από το Νότο.

Λίγο μετά την άφιξή τους στη σημερινή Σουηδία, οι πρώτοι αυτοί κάτοικοι «αναμείχθηκαν» με ανθρώπους από τη σημερινή Ρωσία, που είχαν πολύ πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα κάτι που έκανε τις επόμενες γενιές να απορροφούν πιο εύκολα τη βιταμίνη D.

Μέσα στους αιώνες, τα δύο φύλα αναμείχθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέο είδος πληθυσμού, από άποψη χαρακτηριστικών.

Ads

Οι γενετιστές πιστεύουν πως στο πέρασμα των χρόνων οι δύο αυτές πληθυσμιακές ομάδες αναμείχθηκαν. Πράγματι, οι σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζουν το πιο πολύπλοκο γενετικό χαρακτήρα στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες αναφέρουν ακόμη πως το δέρμα τους έπαψε να είναι σκουρόχρωμο σε βάθος χρόνου, λόγω των καιρικών συνθηκών και της έλλειψης ηλίου.

Ο μοναδικός σκελετός από την εποχή εντοπίστηκε στο Bohuslän, όπου βρέθηκαν πόδια γυναίκας (η λεγόμενη Österöd woman) που χρονολογούνται στα 10,200 χρόνια πριν. Ο οστεολόγος Torbjörn Ahlström αναφέρει πως η γυναίκα είχε πεθάνει σε ηλικία 80 ετών, ιδιαιτέρως μεγάλη ηλικιακά για την εποχή εκείνη. Η ανάλυση των οστών αυτών δείχνει πως οι άνθρωποι που έζησαν στην περιοχή ήταν μείξη δυτικών και ανατολικών γονιδίων.

Ωστόσο, το ντοκιμαντέρ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, βασικά στους ακροδεξιούς Σουηδούς που κατηγόρησαν το SVT για σκόπιμη προπαγάνδα που στοχεύει στην δημιουργία κλίματος ανεκτικότητας απέναντι στη μαζική μετανάστευση, προβάλλοντας ιστορίες διαφορετικότητας.