Φορώντας μαύρα ρούχα και έχοντας βαμμένα τα πρόσωπά τους λευκά, μιμούμενες σκελετούς, δεκάδες γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία χθες Τετάρτη στο κέντρο της πόλης του Μεξικού για να υπενθυμίσουν τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό γυναικών που φονεύονται αλλά και για να πιέσουν την κυβέρνηση να βάλει τέλος στην ατιμωρησία που, σύμφωνα με τις ίδιες, τροφοδοτεί την κατάσταση.

Ads

Οι περίπου 200 διαδηλώτριες κρατούσαν φωτογραφίες των δολοφονημένων αδελφών, θυγατέρων και φίλων τους ενώ φώναζαν «ούτε μία ακόμη», σε μία πορεία που ερχόταν σε αντίθεση με την εορταστική διάθεση που επικρατούσε στην υπόλοιπη πόλη με την ευκαιρία της Ημέρας των Νεκρών.

Οι γυναικοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 25% κατά μέσο όρο επί προεδρίας Ενρίκε Πένια Νιέτο σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ο συνολικός αριθμός φόνων στο Μεξικό έφτασε φέτος στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

image

Ads

«Ως γυναίκες αντιμετωπίζουμε πολλούς κινδύνους», δήλωσε η Κλαούντια Κορέα, η 21χρονη κόρη της οποίας βρέθηκε νεκρή κοντά στο σπίτι της στη Βερακρούς τον προηγούμενο μήνα, αφού συναντήθηκε με έναν πρώην φίλο της. Το πτώμα της έφερε σημάδια από μαχαιριές στον λαιμό και το στήθος.

Η Κορέα πρόσθεσε ότι έκτοτε ο φίλος της κόρης της έχει εξαφανιστεί και διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του.

image

«Οι αρχές δεν κάνουν τίποτε για να εντοπίσουν αυτούς τους δολοφόνους και εκείνοι καταλαβαίνουν ότι (η έρευνα) παίρνει τόσο πολύ χρόνο ώστε έχουν την ευκαιρία να γλιτώσουν. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν, αν τους το επιτρέψουμε», τόνισε η Κορέα, η οποία κρατούσε μια φωτογραφία της δολοφονημένης κόρης της με τη λεζάντα «δικαιοσύνη».

Η πορεία είχε οργανωθεί από περίπου 50 ακτιβίστριες, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες και σε άλλες πολιτείες του Μεξικού που έχουν καταγραφεί υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών.

image

«Κάθε υπόθεση είναι μια ιστορία τρόμου», δήλωσε η Άνα Ελένα Κοντρέρας, μια από τις διοργανώτριες, η οποία πιέζει την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τους φόνους, τους βιασμούς και την κακοποίηση των γυναικών, σε μια χώρα όπου χιλιάδες βίαια εγκλήματα μένουν ατιμώρητα κάθε χρόνο.

Η Κοντρέρας επεσήμανε ότι για όσο διάστημα οι δράστες δεν λογοδοτούν στη δικαιοσύνη, οι γυναίκες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους στο Μεξικό, το οποίο βρέθηκε πρώτο στην Παγκόσμια Κατάταξη Ατιμωρησίας για το 2017, μπροστά από άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής που θεωρούνται πιο βίαιες.

image

Μεταξύ αυτών είναι η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, που την τελευταία δεκαετία είναι οι χώρες με τους περισσότερους φόνους παγκοσμίως.

Το πρόβλημα της βίας είναι τόσο σοβαρό στο Μεξικό ώστε ο ομοσπονδιακός ποινικός κώδικας χαρακτηρίζει κάποιου είδους φόνους «γυναικοκτονίες».

Τα τέσσερα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του Πένιο Νιέτα καταγράφηκαν στο Μεξικό 2.543 φόνοι γυναικών, αύξηση σε σχέση με τους 2.051 που είχαν καταγραφεί επί προεδρίας Φελίπε Καλδερόν, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Οι 2.735 γυναικοκτονίες που καταγράφηκαν πέρυσι ήταν ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 1990, και υπερδιπλάσιος σε σχέση με μία δεκαετία νωρίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ