Τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, ώστε να διαμορφωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ, έθεσε ως στόχο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε σημερινή ομιλία του. Παράλληλα, ο αμερικανό πρόεδρος κάλεσε σε διακομματική συνεργασία, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ.

Ads

Ο αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται από στελέχη των μεγάλων κομμάτων, ότι διαμορφώνει πολύ χαμηλό προφίλ απέναντι στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των ΗΠΑ, όπως είναι το έλλειμμα του δημοσίου, το μακροπρόθεσμο χρέος, η φορολογία, η ανάγκη για περικοπή δημοσίων δαπανών κ.ά. Στη σημερινή ομιλία του με οικονομικό περιεχόμενο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να τερματιστούν, για τους πλούσιους Αμερικανούς, οι φοροαπαλλαγές, που θέσπισε ως πρόεδρος ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος.

Βασικοί άξονες, όπως σημείωσε ο Ομπάμα στην ομιλία του, είναι πως έως το 2023, από ελαστικές δαπάνες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και σε καμία περίπτωση από τον τομέα των δαπανών θα πρέπει να εξοικονομηθεί ένα συνολικό κονδύλι 770 δισ.δολαρίων. Επιπλέον, το 2020, το δημόσιο έλλειμμα των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 2% του αμερικανικού ΑΕΠ.

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο Ομπάμα έλαβε σαφώς υπόψη του στην ομιλία του τις εισηγήσεις της Κοινοβουλευτικής επιτροπής για το αμερικανικό χρέος, που πρόεδροί της ήταν ο Ρεπουμπλικάνος Αλαν Σίμπσον κι ο Δημοκρατικός Ερσκιν Μπόουλς.

Ads

Σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα το Κογκρέσο θα καθορίσει το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο δανεισμού για το αμερικανικό δημόσιο. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν επισημάνει ότι δεν θα επιτρέψουν άνοδο αυτού του ορίου, εάν δεν ληφθούν δεσμεύσεις αναφορικά με τα μακροπρόθεσμα ελλείμματα σε διάφορους τομείς του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Το συνολικό αμερικανικό χρέος προβλέπεται από πηγές στο Κογκρέσο να ανέλθει στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια περί το μέσον Μαΐου, προκαλώντας νευρικότητα στις διεθνής αγορές.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύουν ότι η χώρα τους βρίσκεται στο λάθος δρόμο παρουσιάζεται αυξημένο, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos που δημοσιεύει το Reuters. Η οικονομία και ειδικότερα οι αυξημένες τιμές των καυσίμων είναι από τα βασικότερα προβλήματα των πολιτών, όπως καταγράφεται στην έρευνα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στο διάστημα 7-10 Απριλίου σε 1.042 άτομα, το 69% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε λάθος δρόμο, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τον Μάρτιο. Την τσέπη των αμερικανών επιβαρύνει ιδιαίτερα η αύξηση της τιμής των καυσίμων. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Ipsos η αύξηση των τιμών αντανακλάται και στην μειωμένη αποδοχή του προέδρου. Σημειώνεται ότι το ποσοστό δημοφιλίας του Μπαράκ Ομπάμα (46%) παρουσιάζει κάμψη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Επιπλέον, ο αριθμός των δυσαρεστημένων από την οικονομική πολιτική είναι ο μεγαλύτερος από την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2009.