Θα αποτελούσε την μεγαλύτερη ληστεία της χώρας και μία από τις μεγαλύτερες στα παγκόσμια εγκληματικά χρονικά, αν τελικά η αστυνομία του Σάο Πάολο της Βραζιλίας δεν σταματούσε τους επίδοξους ληστές.

Ads

Σύμφωνα με το βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο Globo, η αστυνομία της πόλης συνέλαβε μέχρι στιγμής 16 άτομα, τα οποία έσκαψαν ένα τούνελ μήκους 500 μέτρων προς το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας Banco do Brasil, με σκοπό να κλέψουν περίπου ένα δισεκατομμύριο ρεάλ, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 318 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Τα μέλη της συμμορίας «επένδυσαν» στην κατασκευή του τούνελ περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια, ενώ, σύμφωνα με την αστυνομία, κάθε μέλος έδωσε από περίπου 6.340 δολάρια. Ξεκίνησαν να σκάβουν πριν από τέσσερις μήνες από ένα σπίτι που είχαν νοικιάσει και ολοκλήρωσαν το τούνελ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Φαίνεται ότι το τούνελ είναι ο αγαπημένος τρόπος «δουλειάς» για τους Βραζιλιάνους ληστές. Το 2005, μια συμμορία έσκαψε ένα τούνελ περίπου κατά οκτώ φορές μικρότερο από αυτό στο Σάο Πάολο και βούτηξαν 70 εκατομμύρια ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας στη Φορταλέζα.