Την Ανατολική Θράκη προκρίνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία κέντρου διανομής φυσικού αερίου, λίγες μόνο ώρες μετά την συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε τη δημιουργία ενός μεγάλου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, προκειμένου να στραφούν προς τα εκεί, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, οι ροές από τους δύο αγωγούς Nord Stream. Έτσι θα ανεφοδιάζεται ολόκληρη η Ευρώπη.

O Τούρκος πρόεδρος μίλησε για την πρόταση Πούτιν κατά την επιστροφή του από την Αστάνα. «Για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά, η Θράκη θεωρείται ο σημαντικότερος τόπος για αυτήν την επιχείρηση. Μαζί με τον κ. Πούτιν δώσαμε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και στον αρμόδιο φορέα της ρωσικής πλευράς να συνεργαστούν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται πάντως, πως ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης -και μπροστά στις κάμερες- δεν είχε απαντήσει στην ιδέα του Πούτιν, αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, είπε ότι και οι δύο ηγέτες διέταξαν μια ταχεία και λεπτομερή εξέταση της ιδέας.

Ads

Σύμφωνα πάντως με το Reuters «Η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη», είπε ο Ρώσος πρόεδρος προς τον Τούρκο ομόλογό του. «Οι τιμές του αερίου, που τώρα βρίσκονται στα ύψη, θα μπορούσαν μέσω ενός τέτοιου κόμβου να καθορίζονται χωρίς να επηρεάζονται από πολιτικές αποφάσεις», πρόσθεσε ο Πούτιν. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ότι οι προμήθειες υδρογονανθράκων από τη Ρωσία προς την Τουρκία συνεχίζονται κανονικά. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Gazprom η εκτροπή ροής μπορεί να δημιουργήσει έναν τουρκικό κόμβο φυσικού αερίου», όπως είπε σε συνέχεια των δηλώσεων του ο Πούτιν.

Όπως μετέδωσε το CNNturk, o πόλεμος, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου με εντολή του Ρώσου προέδρου Πούτιν, συνεχίζεται ολοταχώς. Και ενώ η Δύση, ειδικά οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να παρέχουν όπλα στην Ουκρανία, η Ευρώπη, η οποία εξαρτάται από το ρωσικό αέριο, προετοιμάζεται για τον πιο σκληρό χειμώνα.

Δηλώνοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει ενέργεια στην Ευρώπη, ακόμη και τον χειμώνα, ο Πούτιν είπε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδό της». Τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλουν τη «φόρμουλα Τουρκίας», επικαλούμενα όσα μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ και πρακτορεία ειδήσεων, σημειώνοντας ότι είχε ευρεία κάλυψη στον παγκόσμιο Τύπο.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η Yeni Safak, ο Πούτιν δεσμεύτηκε πως θα στείλει στην Ευρώπη φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας, αφού αποτελεί την ασφαλέστερη οδό. «Κατά τη διάρκεια των εργασιών γι’ αυτόν τον κόμβο, που θα δημιουργούσαμε μαζί, θα μπορούσε να είναι πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά και για τον καθορισμό της τιμής», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «σήμερα οι τιμές είναι υψηλές, θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε ένα κανονικό επίπεδο αγοράς, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις».

Έσπευσε παράλληλα να βάλλει κατά της Ευρώπης, καθώς όπως είπε, «προσπάθησε να προκαλέσει δολιοφθορά στον TurkStream, την οποία προλάβαμε». Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο ίδιος ο Πούτιν είχε εκφράσει από το βήμα του συνεδρίου Moscow Energy Week την άποψη ότι «οι σαμποτέρ στον Nord Stream επιδιώκουν να σπάσουν τους δεσμούς μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας και να αποδυναμώσουν την Ευρώπη».

Το Nikea Asia υπογράμμισε ότι ο Πούτιν εξέφρασε την ιδέα ενός εναλλακτικού κόμβου για τη διανομή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σημείωσε: «Ο Ρώσος ηγέτης μεταφέροντας φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, μπορεί να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου της Ευρώπης στην Τουρκία. Φυσικά, σημειώνει, αν ενδιαφέρονται οι συνεργάτες μας για αυτό».