Ads

Με βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του Καντάφι στις πόλεις των αντικαθεστωτικών συνεχίστηκαν σήμερα οι μάχες στη Λιβύη. Το σημαντικότερο πεδίο μάχης ήταν σήμερα η στρατηγικής και οικονομικής σημασίας πόλη Ρας Λανούφ με τους καθεστωτικούς να τρέπουν σε υποχώρηση τους εξεγερμένους. Δεκάδες ήταν και σήμερα οι νεκροί στα πεδία της μάχης. Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, γιος του Μουάμαρ Καντάφι, τόνισε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης ετοιμάζουν στρατιωτική δράση ευρείας κλίμακας για να συντρίψουν την εξέγερση. Την ίδια στιγμή το Εθνικό Συμβούλιο, το ανώτατο όργανο των αντικαθεστωτικών, κερδίζει σταδιακά την αναγνώριση της Δύσης, ενώ το ΝΑΤΟ μελετά σχέδια «στρατιωτικών επιλογών», αναδιατάσσει τις ναυτικές δυνάμεις του στη Μεσόγειο και διευρύνει την αεροπορική επίβλεψη του κεντρικού τομέα της Μεσογείου, ανεβάζοντας σε 24 ώρες από 10 το χρόνο των περιπολιών των ιπτάμενων ραντάρ Awacs

Η Γαλλία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα που αναγνώρισε πολιτικά το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο ως το μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού, ενώ η Βρετανία χαρακτήρισε τα μέλη του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου ως «έγκυρους συνομιλητές». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης ενός συμβουλίου αντικαθεστωτικών στο διεθνές δίκαιο».

Σχετικά με την απόφαση της Γαλλίας, το λιβυκό καθεστώς ανακοίνωσε ότι «θα σκεφτεί να διακόψει τις σχέσεις με αυτή τη χώρα» και έμμεσα απείλησε τον γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. πως η αποκάλυψη ενός «σοβαρού μυστικού» θα επιφέρει την πτώση του.

Ads

Σημειώνεται ότι ο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να προτείνει στις χώρες μέλη της ΕΕ «εστιασμένες αεροπορικές επιδρομές» στη Λιβύη καθώς και την εκπομπή παρασίτων στα συστήματα μετάδοσης του αρχηγείου δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφασή τους να διακόψουν τις σχέσεις με την πρεσβεία της Λιβύης στην Ουάσινγκτον και αναμένουν το κλείσιμό της. Παράλληλα, η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Αίγυπτο και την Τυνησία την επόμενη εβδομάδα και θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει και με τη Λιβυκή αντιπολίτευση. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Τζέι Κάρνεϊ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια «άμεση επαφή» με τη λυβική αντιπολίτευση. «Είμαστε σε άμεση επαφή με την αντιπολίτευση μέσω πολλών διαύλων, με όλους τους ανώτερους αξιωματούχους του Συμβουλίου και άλλους στη Λιβύη», δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ.

Τον Καντάφι φαίνεται πως εγκατέλειψαν οριστικά και οι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου. Οι υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) ανακοίνωσαν ότι το λιβυκό καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι δεν είναι νόμιμο και θα πρέπει να γίνουν επαφές με τους εξεγερμένους.

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει τα σχέδια στρατιωτικών επιλογών σχετικά με τη Λιβύη και συμφώνησε να επαναδιατάξει πλοία κοντά στη Λιβύη. Μάλιστα ο γγ του ΝΑΤΟ, μετά τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η μετακίνηση περισσότερων πλοίων στη Μεσόγειο

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη θα πρέπει να στηρίζεται στην ύπαρξη μιας προφανούς ανάγκης για την ανάληψή της, σε μια σαφή εντολή και στην υποστήριξή της στην περιοχή.

«Οποιαδήποτε επιχείρηση κάνουμε χρειάζεται να σέβεται τρεις βασικές αρχές: πρώτον πρέπει να υπάρχει προφανής ανάγκη για δράση του ΝΑΤΟ, δεύτερον πρέπει να υπάρχει μια σαφής νομική βάση και τρίτον πρέπει να υπάρχει στέρεη υποστήριξη στην περιοχή», τόνισε ο Ράσμουσεν.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, τόνισε ότι η λιβυκή κυβέρνηση θα πρέπει να παραδώσει την εξουσία «χωρίς καθυστέρηση». «Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή, θα καταστήσει σαφές στις λιβυκές αρχές ότι η χρήση βίας εναντίον πολιτών πρέπει να σταματήσει. Οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. Η σημερινή ηγεσία πρέπει να παραδώσει την εξουσία χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο εσωτερικό της Λιβύης οι μάχες μαίνονται. Οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στο πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ με βομβαρδισμούς από θάλασσα, αέρα και στεριά. Οι αντικαθεστωτικοί οπισθοχωρούν υπό τον καταιγισμό των πυρών και ανασυντάσσονται ανατολικότερα. Σημειώνεται ότι η Ρας Λανούφ αποτελεί την ανατολικότερη πόλη που κατέχουν οι εξεγερμένοι. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι περισσότεροι από δέκα. Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στην Μπρέγκα.

Ο γιος του Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ, ανακοίνωσε ότι «οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης ετοιμάζουν στρατιωτική δράση ευρείας κλίμακας για να συντρίψουν την εξέγερση και δεν πρόκειται να παραδοθούν ακόμη και αν οι δυτικές δυνάμεις παρέμβουν στη σύγκρουση». «Ήρθε η ώρα για απελευθέρωση. Είναι καιρός για δράση. Τώρα δρούμε. Ο χρόνος τελείωσε. Τους δώσαμε δύο εβδομάδες για διαπραγματεύσεις», τόνισε στο Reuters ο Σάιφ αλ-Ισλάμ.

«Ποτέ μα ποτέ δεν θα τα παρατήσουμε. Ποτέ μα ποτέ δεν θα παραδοθούμε. Αυτή είναι η χώρα μας. Πολεμάμε εδώ στη Λιβύη. Ο λιβυκός λαός δεν θα καλωσορίσει ποτέ το ΝΑΤΟ, δεν θα καλωσορίσουμε ποτέ τους Αμερικανούς εδώ. Η Λιβύη δεν είναι εύκολη δουλειά», δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ.

«Απευθύνω μήνυμα στους αδελφούς μας και σε όσους πρόσκεινται σ’ αυτούς στο ανατολικό τμήμα της χώρας μας και τους λέω σώστε τους εαυτούς σας γιατί φτάνουμε» δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ σε ομιλία του μπροστά σε περίπου εκατό οπαδούς του που τον ζητωκραύγαζαν. «Η νίκη είναι κοντά. Σας βλέπω να φεύγετε πάνω σε γαλλικά, βρετανικά ή αμερικανικά πλοία. Δηλώνω ενώπιον του Θεού ότι θα σας νικήσουμε», τόνισε.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με λίβυους υπευθύνους και των δύο πλευρών τα απαισιόδοξα σενάρια για τις συνέπειες της κρίσης στη Λιβύη στην πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα. Η παραγωγή έχει πέσει κατά 66%, σύμφωνα με το λιβυκό καθεστώς, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του οποίου έπληξαν χθες πετρελαϊκή εγκατάσταση. Ο οίκος Standard and Poor’s υποβάθμισε κατά τέσσερις βαθμούς την πιστοληπτική αξιολόγηση της Λιβύης από BBB+ σε BB, και ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις αξιολογήσεις της χώρας.

Τέλος όσον αφορά το κύμα προσφύγων από τη Λιβύη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τυνησιακού στρατού χαρακτήρισε την κατάσταση σταθερή στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στο τυνησιακό έδαφος κοντά στη μεθόριο Τυνησίας-Λιβύης, ο οποίος φιλοξενεί περίπου 16.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη Λιβύη. Χθες καταγράφηκαν 3.000 αφίξεις και 2.000 επαναπατρισμοί. Εκτιμάται ότι συνολικά περίπου 115.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λιβύη διέσχισαν τη μεθόριο με την Τυνησία από τις 20 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, γιος του Μουάμαρ Καντάφι, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ανακοίνωσε ότι οι τρεις συλληφθέντες ολλανδοί στρατιώτες, οι οποίοι κρατούνται από τις 27 Φεβρουαρίου στη Λιβύη, θα παραδοθούν σε αντιπροσωπεία Ελλήνων και Μαλτέζων αξιωματούχων. «Τους είπαμε, μην ξανάρθετε χωρίς την άδειά μας. Συλλάβαμε τους πρώτους στρατιώτες του ΝΑΤΟ, τους στέλνουμε πίσω. Όμως κρατάμε το ελικόπτερό τους», πρόσθεσε. Οι τρεις στρατιώτες, δύο άνδρες και μία γυναίκα, συνελήφθησαν στις 27 Φεβρουαρίου από άνδρες του Καντάφι οι οποίοι εμπόδισαν το ελικόπτερό τους να απογειωθεί κατά την επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο ξένων πολιτών από τη Σύρτη. Οι δύο πολίτες, ένας Ολλανδός μηχανικός και ένας άλλος Ευρωπαίος, παραδόθηκαν στην πρεσβεία της Ολλανδίας στην Τρίπολη.