Ο Κάρολος είναι και επισήμως βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας διαδεχόμενος τη μητέρα του Ελισάβετ μετά τον θάνατό της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ads

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι έστεψε τον βασιλιά Κάρολο σε μια τελετή σήμερα στο Λονδίνο, τοποθετώντας το ηλικίας 360 ετών Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του μονάρχη καθώς εκείνος καθόταν σε έναν θρόνο του 14ου αιώνα στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ.

Ακολούθως χτύπησαν οι καμπάνες του Αββαείου για 2 λεπτά και στρατιωτικά αγήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ, τις Βερμούδες αλλά και τα Πλοία στη Θάλασσα απέτειναν χαιρετισμό με πυροβολισμούς και κανονιοβολισμούς.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Πανάκριβη στέψη, εν μέσω κλιμακούμενης φτώχειας

Ads

Η Καμίλα, σύζυγος του Καρόλου Γ’, στέφθηκε βασίλισσα λίγο μετά τη στέψη του μονάρχη.

Με την ολοκλήρωση του τελετουργικού, ξεκινά η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι, στην οποία συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Μετά την άφιξή τους στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης, ο Κάρολος και η Καμίλα θα γίνουν δεκτοί με χαιρετισμό από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας.

Μετά τις 4.30 ώρα Ελλάδα έχει προγραμματιστεί ο βασιλιάς, η βασίλισσα και μέλη της βασιλικής οικογένειας να εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία 2.300 ατόμων, αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, εκπροσώπων των κυβερνήσεων των χωρών της Κοινοπολιτείας, υπουργών της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργών, ξένων βασιλέων και μελών της βασιλικής οικογένειας.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.