Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, συνελήφθη σε μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Μόλενμπεκ στο Βέλγιο. Κατά την επιχείρηση, που έχει πλέον ολοκληρωθεί, συνελήφθησαν τέσσερα ακόμη άτομα των οποίων όμως τα στοιχεία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη. 

Ads

«Τον πιάσαμε», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ την είδηση επιβεβαίωσε και η ομοσπονδιακή εισαγγελία και οι αρχές του Βελγίου. Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, νούμερο ένα καταζητούμενος για τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι όπου έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι, ήταν ο οδηγός του μαύρου clio που άφησε τους τρομοκράτες στο Μπατακλάν, ενώ στο όνομά του είχε νοικιαστεί και το δεύτερο αυτοκίνητο, ένα μαύρο seat, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τις επιθέσεις στα υπόλοιπα σημεία της Γαλλικής πρωτεύουσας.

Βελγικά και διεθνή μέσα μετέδωσαν πως ο Αμπντεσλάμ συνελήφθη τραυματισμένος. Η περιοχή γύρω από το κρησφύγετό του αποκλείστηκε για πολλές ώρες, ενώ συνελήφθησαν τέσσερα ακόμη άτομα, χωρίς όμως να έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία τους. Βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως κατά την επιχείρηση για τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ ακούστηκαν και δύο εκρήξεις, ενώ υπήρξε και ανταλλαγή πυροβολισμών. 

Η αστυνομία εντόπισε τον Αμπντεσλάμ από δαχτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό που βρέθηκαν σε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες. Έκτοτε παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες και κατάφεραν να τον παγιδεύσουν.

Ads

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, μετέβη ήδη στο γραφείο του πρωθυπουργού του Βελγίου για να ενημερωθεί για την υπόθεση, ανέφερε μια πηγή της γαλλικής προεδρίας. Ο Ολάντ είχε ενημερώσει νωρίτερα τους δημοσιογράφους, προτού ακόμη επιβεβαιωθεί η σύλληψη του Σαλά Αμπντεσλάμ, ότι επρόκειτο να συναντηθεί με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ. Μετά τη σύλληψη των δραστών, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα ζητηθεί η έκδοση του Αμπντεσλάμ στη Γαλλία.