Δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα σε μια πλατεία της Σαναά και υποστηρικτές του καθεστώτος σε μια άλλη πλατεία της πρωτεύουσας, την ώρα που οδηγείται σε αδιέξοδο η μεσολαβητική πρωτοβουλία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) που προβλέπει την αποχώρηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Ads

Συγκεντρωμένοι στην πλατεία Σίτιν, κοντά στην πλατεία της Αλλαγής που αποτέλεσε το επίκεντρο της εξέγερσης στη Σαναά, οι εξεγερθέντες ζήτησαν ξανά την αποχώρηση του Σάλεχ που κυβερνά τη χώρα επί 33 χρόνια. «Ο λαός θέλει να δικαστεί ο δήμιος», φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι σύμφωνα με τους διοργανωτές ανέρχονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Παρόμοια συγκέντρωση οργανώθηκε στην Τάιζ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, 200 χλμ. νότια της πρωτεύουσας.

Από την πλευρά τους οι οπαδοί του καθεστώτος διαδήλωσαν μαζικά στην πλατεία Σαμπιίν, δίπλα στο προεδρικό μέγαρο σε ένδειξη υποστήριξης στον πρόεδρο Σάλεχ. «Σας δηλώνω ότι θα αντισταθώ στους συκοφάντες», υποσχέθηκε εκ νέου ο πρόεδρος Σάλεχ χαρακτηρίζοντας «παράνομους» όσους ζητούν την αποχώρησή του.

Ads

Ο Σάλεχ εξήρε την «αποφασιστικότητα» των υποστηρικτών του «για την προάσπιση της συνταγματικής νομιμότητας». «Είναι αντιδραστικές δυνάμεις και τρομοκράτες», πρόσθεσε ο Σάλεχ που δεν σταμάτησε να επικαλείται τη «συνταγματική νομιμότητα» για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της θητείας του που λήγει το 2013.

Η Παρασκευή, ημέρα της εβδομαδιαίας μουσουλμανικής προσευχής, προσφέρεται για διαδηλώσεις. Σήμερα οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές την ονόμασαν «Παρασκευή της ασφάλειας και της σταθερότητας» και οι αντικυβερνητικοί «Παρασκευή της πίστης του λαού του Νότου».

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται ενώ οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για την αποχώρηση του προέδρου Σάλεχ, οδηγούνται σε αδιέξοδο. Η αποχώρηση του προέδρου Σάλεχ θα αποτελούσε έξοδο από την κρίση στην Υεμένη, όπου η καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος του έχει προκαλέσει το θάνατο 150 ανθρώπων από τα τέλη Ιανουαρίου.