Με υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης πέντε ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, κατά μια ή δυο βαθμίδες, προειδοποιεί η Standard & Poor’s, εφόσον η Ευρωζώνη διολισθήσει σε ύφεση και αυξηθεί ο κρατικός δανεισμός.

Ads

Στην έκθεση του οίκου εξετάζεται η δυνατότητα της ΕΕ και του ΔΝΤ να στηρίξουν την Ευρωζώνη σε δύο πιθανά σενάρια, μια διπλή ύφεση και μια ύφεση με υψηλά επιτόκια.

«Οι αξιολογήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας είναι πιθανό να υποβαθμιστούν κατά μια ή δυο βαθμίδες και στα δυο σενάρια», αναφέρεται στην έκθεση με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου. Ένα χειρότερο οικονομικό σενάριο είναι πιθανό να οδηγήσει επίσης σε ανακεφαλαιοποίηση πολλών τραπεζών σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, σημειώνει η S&P, προσθέτοντας ότι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί στήριξης ίσως να μην επαρκούν αν οι συνθήκες επιδεινωθούν πέραν των προσδοκιών.

Η πιστoληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας «πιθανώς θα υποβαθμιστεί σε “ΑΑ+” από “ΑΑΑ”, λόγω της επιδείνωσης της δημοσιονομικής θέσης της, ακόμη κι αν οι πιέσεις που δέχεται παραμείνουν μέτριες», επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου.

Ads

Επιπλέον, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα είναι πολύ ασθενής τους επόμενους 18 μήνες και το 2012 αναμένεται να διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα μεταξύ του 1% και 1,5%.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της Γαλλίας, στέλεχος του οίκου Fitch δήλωσε ότι δεν διατρέχει κίνδυνο, ωστόσο, η Moody’s προειδοποίησε την περασμένη Δευτέρα ότι θέτει τη Γαλλία υπό τρίμηνη εξέταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση.