Για τους φίλους του είναι ο πολιτικός που μπορεί να αναστήσει τους Βρετανούς Εργατικούς, επαναφέροντας την παράταξη πίσω στις «πραγματικά αριστερές» ρίζες της προ-Μπλερ εποχής. Για τους επικριτές του, από την άλλη, είναι ένα στέλεχος με αναχρονιστικές αντιλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, από όποια πλευρά του πολιτικού φάσματος και αν τον προσεγγίσει κανείς, ο 66χρονος Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ο κεντρικός πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τυχαίνει μάλιστα να είναι «φίλος» του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο άλλωστε μοιράζεται πολλά κοινά και σε πολιτικό επίπεδο. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δεσμούς με τα προοδευτικά και συνδικαλιστικά κινήματα στην Ελλάδα και μαζί με τον πρώην ηγέτη της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών, Τόνι Μπεν, δημιούργησαν την περίοδο της ασφυκτικής οικονομικής κρίσης τη συμμαχία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, ενώ, μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος πρωταγωνίστησε μαζί με άλλους βουλευτές στη δημιουργία «συνιστώσας» του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο Εργατικό κόμμα της Βρετανίας.
Στη συνέντευξή του που παραχώρησε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Τζέρεμι Κόρμπιν δηλώνει αποφασισμένος να εργασθεί με άλλους συμμάχους του μέσα στην Ευρώπη για να πετύχουν μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν καλύτερες τις ζωές και την καθημερινότητα των λαών της ΕΕ. Επισημαίνει μάλιστα, ότι στην προσπάθειά του αυτή υπολογίζει πολύ στη συνεργασία του με τον «φίλο» του, όπως τον χαρακτηρίζει, Αλέξη Τσίπρα.
«Η μεταξύ μας χημεία είναι άριστη», δηλώνει ο Κόρμπιν αναφερόμενος στον ‘Ελληνα πρωθυπουργό και συνεχίζει: «Εχουμε μετάσχει μαζί σε εκδηλώσεις και πορείες εναντίον των μέτρων λιτότητας. Μου αρέσει το απλό και ανεπίσημο στυλ του Αλέξη Τσίπρα και εκτιμώ ιδιαίτερα τη συμβολή του να ενώσει την Αριστερά στην Ελλάδα. Τον γνωρίζω καλά. Είναι νέος, φρέσκος, τον συμπαθώ και θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε μέσα στην Ευρώπη, μαζί με άλλους συμμάχους μας, τη μεγάλη μας προσπάθεια εναντίον των μέτρων λιτότητας και των πολιτικών που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, την οποία ζουν τώρα οι Ελληνες, είναι αποτέλεσμα της μεταχείρισης που έτυχε η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ελληνικός λαός εξέλεξε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί θέλει μια διαφορετική πορεία εναντίον των μέτρων λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας».
Βουλευτής τα τελευταία 32 χρόνια (από το 1983), με μακρά ακτιβιστική δράση και σταθερή παρουσία στα αριστερά της Εργατικής παράταξης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναδεικνύεται μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το μεγάλο φαβορί-έκπληξη για τη διαδοχή του Εντ Μίλιμπαντ στην ηγεσία του κόμματος αντλώντας υποστήριξη κυρίως από τα συνδικάτα (που το ένα μετά το άλλο παίρνουν θέση στο πλευρό του) και τους νέους.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανάμεσα σε υποστηρικτές του στη μάχη για την ηγεσία των Εργατικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε τις περιβαλλοντικές πολιτικές που θα προωθήσει αν εκλεγεί.
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε πριν από λίγες μέρες η φιλοεργατική εφημερίδα «Daily Mirror» δίνουν στον Τζέρεμι Κόρμπιν ποσοστό 42%, στην Ιβέτ Κούπερ 22% και στον Αντι Μπέρναμ, που ήταν το αρχικό φαβορί, 20%. Η πρόβλεψη της ίδιας δημοσκόπησης είναι ότι στον δεύτερο και τελικό γύρο των εσωκομματικών θα αναμετρηθούν ο Κόρμπιν και η Ιβέτ Κούπερ, με τον πρώτο να επικρατεί με ποσοστό 51%.
Ξεκίνησε ως αουτσάιντερ
Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη των Εργατικών, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν το αουτσάιντερ που κανένας δεν λάμβανε σοβαρά υπόψη. Τα γραφεία στοιχημάτων τού έδιναν πιθανότητες 100 προς ένα, και ο ίδιος με πολύ μεγάλη δυσκολία συγκέντρωσε τις απαιτούμενες σε αριθμό υπογραφές βουλευτών προκειμένου να πάρει μέρος στην κούρσα της διαδοχής. Στην πορεία, ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν υπέρ του. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, 52.000 νέα μέλη προστέθηκαν στις τάξεις του Εργατικού Κόμματος.
Τι ήταν αυτό που μεσολάβησε και δημιούργησε το εκπληκτικό ρεύμα υπέρ του Κόρμπιν μέσα στις τάξεις του Εργατικού Κόμματος, στα συνδικαλιστικά κινήματα και ενεργοποίησε με ενθουσιασμό τους νέους; Η εξήγηση των πολιτικών αναλυτών είναι ότι οι πολιτικές του Τζέρεμι Κόρμπιν δίνουν ελπίδα στους νέους και βρίσκουν σύμφωνη τη μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών. Οι βασικές πολιτικές του είναι: η επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων, με στόχο να μειωθουν οι τιμές των εισιτηρίων, η κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, η υποχρεωτική καθιέρωση μισθού αξιοπρεπούς διαβίωσης, η επαναφορά του συντελεστή 50% για τη φορολόγηση των προσώπων που έχουν έσοδα πάνω από 150.000 λίρες τον χρόνο (το είχε καθιερώσει η Εργατική κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν αλλά το μείωσε στο 40% η συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον), η χρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόνοιας για τα μικρά παιδιά κ.ά.
Καλούμενος να σχολιάσει το καταστροφικό για τους Εργατικούς αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Μαΐου, ο ίδιος δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής»: «Δεν χάσαμε τις εκλογές εξαιτίας των αριστερών πολιτικών του Εντ Μίλιμπαντ. Τις χάσαμε γιατί αποτύχαμε να δώσουμε στον βρετανικό λαό εναλλακτικές λύσεις, ιδιαίτερα απέναντι στα μέτρα λιτότητας. Ο Εντ Μίλιμπαντ παλινδρομούσε στις πολιτικές του. Θα έλεγα όμως ότι δυο άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν στην εκλογική μας ήττα ήταν η μεγάλη αποχή και το γεγονός ότι δεν ψήφισαν χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι».
Πίσω στο παρόν, κοιτώντας το μέλλον από τη θέση του φαβορί πλέον για την ηγεσία των Εργατικών, ο Κόρμπιν δίνει προτεραιότητα στα «θέματα της οικονομίας, του Συντάγματος και του περιβάλλοντος» και θέτει ως «πρώτο του στόχο τον απόλυτο εκδημοκρατισμό» της παράταξης.
Αναφορικά δε με το επερχόμενο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο 66χρονος δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής»: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να την εγκαταλείψουμε. Η θέση μας είναι να επηρεάσουμε τις διαπραγματεύσεις για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, στην κατεύθυνση να ωφεληθούν οι απλοί πολίτες σε όλη την έκταση της Ευρώπης. Θα μείνουμε μέσα στην Ευρώπη για να αγωνισθούμε για μια καλύτερη Ευρώπη».
‘Ενας σημαντικός παράγοντας της μεγάλης απήχησης που έχει τώρα ο Τζέρεμι Κόρμπιν στους ψηφοφόρους του Εργατικού Κόμματος είναι η σταθερή συνέπεια στις αρχές του από τότε που εκλέγεται βουλευτής στην περιοχή ‘Ισλιγκτον στο Βόρειο Λονδίνο. Ηταν εναντίον των πυρηνικών όπλων στην Αγγλία. Ηταν από τους λίγους βουλευτές που καταψήφισαν επί Εργατικής κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ τη συμμετοχή της Αγγλίας στον πόλεμο στο Ιράκ. Είναι ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας εναντίον των πολέμων και πρόσφατα, στην ψήφιση των νομοσχεδίων για περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, αγνόησε την κομματική γραμμή, που ήταν η αποχή και τα καταψήφισε.
Αυτήν τη στιγμή ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν έχει φίλους στα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης εκτός από την κομμουνιστική «Morning Star» και σε κάποιο βαθμό την «Guardian». Αλλά και το κατεστημένο του Εργατικού Κόμματος κάνει το παν για να αποτρέψει την επιτυχία του Κόρμπιν. Επιστρατεύθηκε ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, για να δηλώσει ότι το Εργατικό Κόμμα θα πρέπει να ξεχάσει την εξουσία, εάν εκλέξει στην ηγεσία του τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Σ’ αυτό το πνεύμα ήταν μάλλον και η αιφνιδιαστική ερώτηση που έκανε στον Κόρμπιν ο έγκυρος δημοσιογράφος του BBC, Αντριου Μαρ, «εάν είναι μαρξιστής;».
Η απάντηση του Κόρμπιν πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Ο Μαρξ, απάντησε ο Κόρμπιν, είναι φανερό ότι ανέλυσε αυτά που συνέβαιναν με έναν ευφυέστατο και λαμπρό τρόπο. «Η φιλοσοφία του Μαρξ είναι γοητευτική. Μπορεί να εφαρμοσθεί σήμερα; Η φιλοσοφία χωρίς αμφιβολία είναι διαχρονική, εφαρμόζεται πάντα».
«Το μέλλον του Εργατικού Κόμματος»
Το κύρος του Τζέρεμι Κόρμπιν μέσα στο κίνημα του Εργατικού Κόμματος ενισχύθηκε χωρίς αμφιβολία με τη δημόσια υποστήριξη που του έδωσε ο δημοφιλής τέως δήμαρχος του Λονδίνου και σημαντικό στέλεχος του Εργατικού κόμματος Κεν Λίβινγκστον. Σε άρθρο του στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας του Λονδίνου «Evening Standard», ο τέως δήμαρχος του Λονδίνου έγραψε ότι: «Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ο υποψήφιος ο οποίος έχει δώσει ζωή στη διαδικασια εκλογής του νέου αρχηγού του Εργατικού Κόμματος, και έχει σαφώς τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές του 2020 για το Εργατικό Κόμμα».
Στο ίδιο άρθρο του ο Κεν Λίβινγκστον τονίζει ότι «ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει την ικανότητα να μιλάει ξεκάθαρα και να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στα μέτρα λιτότητας, και αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε τώρα. Το στρατηγείο του Τζέρεμι έχει τον ενθουσιασμό της αμερικανικής προεδρικής εκλογής και προσελκύει πολλούς νέους. Μεγάλος είναι ο αριθμός των νέων που προσέρχονται τώρα για να εγγραφούν μέλη του Εργατικού Κόμματος. Αυτοί είναι το μέλλον του Εργατικού κόμματος και χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές του 2020. Κανένας Εργατικός ηγέτης από την περίοδο του Τόνι Μπλερ δεν έχει δημιουργήσει μια τέτοια στενή επαφή με τους ψηφοφόρους, όπως ο Τζέρεμι. Το Εργατικό Κόμμα έχει αποκτήσει πάλι ζωντάνια και συζητάει για τις πολιτικές του. Ο Τζέρεμι είναι ένας καθαρός πολιτικός, το όνομά του δεν αναφέρθηκε σε κανένα πολιτικό ή οικονομικό σκάνδαλο και ποτέ δεν πούλησε τις αρχές του για να έχει κυβερνητικό πόστο. Συνδέεται άμεσα με τον απλό και καθημερινό κόσμο γιατί είναι σεμνός και ευπρεπής. Και αυτός ο χαρακτήρας του θα παίξει ρόλο στις επόμενες εκλογές».
Πηγή: Έθνος της Κυριακής
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >