Με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Βενεζουέλα που ξέσπασε την Τρίτη να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η στάση του διεθνούς παράγοντα έναντι των δραματικών εξελίξεων αποτυπώνει τις προϋπάρχουσες αντιθέσεις και διαφορετικά συμφέροντα σε σχέση με το Καράκας.

Ads

ΗΠΑ: Ο λαός της Βενεζουέλας… «αναζητά την ελευθερία»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την «υποστήριξή» τους στον «λαό» της Βενεζουέλας στην «αναζήτησή του της ελευθερίας», επαναλαμβάνοντας την αμέριστη υποστήριξή τους στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Σήμερα, ο προσωρινός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε την έναρξη της Επιχείρησης Ελευθερία», έγραψε σε ένα tweet ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. «Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τον λαό της Βενεζουέλας στην αναζήτησή του στης ελευθερίας και της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Ads

Αλλά και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπολτον υποστήριξε την έκκληση του Χουάν Γκουαϊδό για υποστήριξη αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα κάλεσε τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να στηρίξουν την προσπάθειά του να ανατρέψει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Οι FANB πρέπει να προστατεύσουν το Σύνταγμα και τον λαό της Βενεζουέλας. Πρέπει να παραμείνουν στο πλευρό της Εθνοσυνέλευσης και των νόμιμων θεσμών απέναντι στον σφετερισμό της δημοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αλληλέγγυες με τον λαό της Βενεζουέλας», έγραψε ο Μπόλτον σε ένα tweet αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

Η αρχική αντίδραση των ΗΠΑ ήταν πιο συγκρατημένη, με τον Λευκό Οίκο να ενημερώνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ «έχει ενημερωθεί και παρακολουθούμε την εν εξελίξει κατάσταση στη Βενεζουέλα».

Κατά του πραξικοπήματος η Μόσχα   

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα καλεί την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να μην προσφεύγει στην χρήση βίας για να πετύχει τους πολιτικούς της σκοπούς, επικρίνοντας την για τις επιλογές της αυτές.

Η Ρωσία επικρίνει την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επειδή «εκ νέου προσφεύγει σε δυναμικές μεθόδους αντιπαράθεσης» και «αντί να επιλέξει την ειρηνική διευθέτηση των πολιτικών αντιπαραθέσεων, υιοθετεί την πολιτική αναζωπύρωσης της διένεξης, προκαλεί παραβιάσεις της δημοσίας τάξης και συγκρούσεις με την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων». Την καλεί επίσης να παραιτηθεί από την χρήση βίας καθώς όπως επισημαίνει «έχει σημασία να αποφευχθούν οι ταραχές και η αιματοχυσία».

Η Μόσχα πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, «πρέπει να επιλύονται μέσω του υπεύθυνου διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις». «Οι όποιες ενέργειες πρέπει να αποφασίζονται αποκλειστικά στο πλαίσιο της νομιμότητας, σε πλήρη εναρμόνιση με το σύνταγμα και χωρίς την καταστροφική έξωθεν παρέμβαση».

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι η στάση αρχών που υιοθετεί συνίσταται στο ότι οι ίδιοι οι πολίτες της Βενεζουέλας είναι αυτοί που θα επιλύσουν τις εσωτερικές τους διαφωνίες, υιοθετώντας πολιτικούς και πολιτισμένους τρόπους επίλυσης τους.

Καλεί τέλος όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων και των γειτονικών χωρών της Βενεζουέλας, να παραμείνουν προσηλωμένες στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, και να υποστηρίξουν την επιστροφή της Βενεζουέλας στον δρόμο της σταθερής και προοδευτικής ανάπτυξης μέσω του διαλόγου όλων των υπευθύνων δυνάμεων της χώρας.

«Δεν υποστηρίζει» η Ισπανία

Από την πλευρά της, η Ισπανία δήλωσε σήμερα ότι δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, αν και θεωρεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό νόμιμο ηγέτη της χώρας.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως η λύση για τη Βενεζουέλα πρέπει να έλθει χέρι με χέρι με εκλογές, η Ισπανία δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ισαμπέλ Θελάα.

Ταγιάνι: Ιστορική η σημερινή ημέρα

«Η σημερινή, 30η Απριλίου, αποτελεί μία ιστορική στιγμή για την επιστροφή της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας στην Βενεζουέλα, την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάντα υποστήριζε. Η απελευθέρωση του Λεοπόλδ Λόπες από στρατιωτικούς, κατ’απαίτηση του συντάγματος, είναι μία καλή είδηση! Πάμε Ελεύθερη Βενεζουέλα!», έγραψε στο twitter o πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Η Άγκυρα επικρίνει το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για εξέγερση

Η τουρκική κυβέρνηση επέκρινε σήμερα τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας υπέρ μιας στρατιωτικής εξέγερσης, με στόχο την ανατροπή του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, επισημαίνοντας ότι ισοδυναμούν με μια πρόκληση κατά της συνταγματικής τάξης της χώρας.

«Ανησυχούμε για τις πληροφορίες ότι διαπράττονται απόπειρες κατά της συνταγματικής τάξης στη Βενεζουέλα. Τασσόμαστε κατά της απόπειρας αλλαγής νομίμων κυβερνήσεων μέσω μη δημοκρατικών μεθόδων» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της διευθέτησης της κρίσης στη χώρα μέσω του διαλόγου κι ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών της Βενεζουέλας.

Αλληλεγγύη στον Μαδούρο από την Κούβα

Η Κούβα είναι εναντίον της απόπειρας πραξικοπήματος στην Βενεζουέλα, «στόχος του οποίου είναι να σπείρει τη βία στη χώρα» έγραψε ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, σε μήνυμά του μέσω διαδικτύου.

«Οι προδότες, οι οποίοι τέθηκαν επικεφαλής αυτής της ανατρεπτικής κίνησης, χρησιμοποίησαν στρατό και ένοπλες μονάδες της αστυνομίας στους δρόμους, για να εγκαθιδρύσουν τον τρόμο» πρόσθεσε.

Μοράλες: Οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ στοχεύουν στην βία και τον θάνατο

Με μηνύματά του στο twitter, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, καταδικάζει «την απόπειρα πραξικοπήματος από την υποτακτική στις ξένες δυνάμεις Δεξιά», ενώ τονίζει πως «οι ΗΠΑ με τις παρεμβάσεις τους και την στήριξη πραξικοπημάτων επιδιώκουν να προκαλέσουν βία και θάνατο στην Βενεζουέλα. Δεν ενδιαφέρονται για ανθρώπινες απώλειες, μόνο για τα συμφέροντά τους. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να παραμείνουμε ενωμένοι, ώστε οι πραξικοπηματίες να μην επιστρέψουν στην περιοχή μας».

«Αλληλέγγυος» στους πραξικοπηματίες ο Μπολσονάρο

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας και δηλωμένος θαυμαστής της χούντας στην χώρας του, Ζαΐχ Μπολσονάρο, εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του στον λαό της Βενεζουέλας ο οποίος έχει περιέλθει «σε κατάσταση δουλείας από έναν δικτάτορα». «Η Βραζιλία στέκει αλληλέγγυα με τον βενεζουελάνικο λαό που υποφέρει και έχει υποδουλωθεί από έναν δικτάτορα ο οποίος στηρίζεται από το PT, το PSOL (σ.σ. αριστερά κόμματα της Βρζιλίας) και τους ιδεολογικούς συμμάχους τους», έγραψε στο Twitter.

Ο Μπολσονάρου ευχήθηκε επίσης το «αδελφό έθνος» να «ζήσει τελικά σε μια πραγματική δημοκρατία».

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστο Αραούζο χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη” τη στήριξη του στρατού της Βενεζουέλας στον Γκουαϊδό και επανέλαβε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας “διαδικασίας δημοκρατικής μετάβασης”. “Αυτό το κίνημα των στρατιωτικών που αναγνωρίζουν ως νόμιμο τον πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό είναι θετικό”, είπε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στην Μπραζίλια.

“Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα κίνημα, αλλά πρέπει να αναλύσουμε την πραγματική διάσταση αυτού που συμβαίνει αυτήν την ώρα, λαμβάνουμε νέα στοιχεία κάθε λεπτό”, πρόσθεσε.

Υπέρ Γκουαϊδό η Κολομβία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε κάλεσε σήμερα τον στρατό της Βενεζουέλας να συνταχθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Απευθύνουμε έκκληση στους στρατιώτες και στον λαό της #Venezuela να τεθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να απορρίψουν τη δικτατορία και τον σφετερισμό» της εξουσίας από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, γράφει ο δεξιός πρόεδρος του κράτους στον λογαριασμό του στο Twitter.