Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 6 μηνών δανείζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες και φαίνεται πως θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τη θετική διάθεση της αγοράς παρά τις μακροχρόνιες ανησυχίες χρηματοδότησης και τους φόβους για την οικονομική υγεία των πιο αδύναμων κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Ads

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της περιοχής άντλησαν την περασμένη εβδομάδα 20,5 δισ. δολ. φθάνοντας σε ύψος ρεκόρ από τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με την Dealogic.

Οι τραπεζίτες αναμένουν ανάλογα στοιχεία και αυτή την εβδομάδα. Τράπεζες που δανείστηκαν σημαντικά από την αγορά περιλαμβάνουν τη μονάδα της Santander Abbey National και τις BNP Paribas, UniCredit, Banesto, Banco Popolare και Lloyds Banking Group.

Η ανανεωμένη όρεξη των επενδυτών έρχεται να ανακουφίσει πολλές τράπεζες, αφού η αγορά δανεισμού τους είχε ουσιαστικά παγώσει τον Μάιο και Ιούνιο όταν ξέσπασε η κρίση κρατικών χρεών της Ευρωζώνης εκθέτοντας τα χρηματοδοτικά πλάνα μερικών τραπεζών.

Ads

Οι τράπεζες είχαν φοβηθεί μήπως η ομολογιακή αγορά αυτόν τον μήνα διαταραχθεί από τις ανησυχίες για την ικανότητα των τραπεζών να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους. Ειδικά οι ιρλανδικές τράπεζες επλήγησαν από τις ανησυχίες αυτές καθώς πρέπει να αποπληρώσουν 25 δισ. ευρώ χρεών αυτόν τον μήνα.