Σκληρά μέτρα εναντίον της τρομοκρατίας προανήγγειλε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά την επίσκεψη του στη δημοκρατία του Νταγκεστάν, μία ημέρα μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας εκεί που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους.

Ads

«Ο κατάλογος των μέτρων για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας πρέπει να επεκταθεί. Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι μόνο αποτελεσματικά, αλλά και σκληρά, αυστηρά και αποτρεπτικά», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος μετέβη στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκάλα για συναντήσεις με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας και με περιφερειακούς ηγέτες.

Ο Μεντβέντεφ συνοδεύεται από τον υπουργό Εσωτερικών Ρασίντ Νουργκάλιεφ και τον επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την κατάσταση στο Νταγκεστάν και για τα νέα μέτρα ασφαλείας που πρόκειται να ληφθούν στον ρωσικό Κάυκασο γενικότερα.

Ο ρωσικός Τύπος έχει επικρίνει έντονα τις τελευταίες ημέρες τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στη Ρωσία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Μεντβέντεφ, ο οποίος ζήτησε σήμερα από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να μην αποδυναμώνουν τη Ρωσία και διχάζουν τη ρωσική κοινωνία με το να εκφράζουν αμφιβολίες για τις μεθόδους που ακολουθούνται στη χώρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ads

Δεν μπορούμε να εναντιωνόμαστε στον αγώνα κατά των συμμοριτών και στη ζωή των πολιτών. Είναι ανήθικο, αισχρό, αυτό δεν γίνεται σε καμία πολιτισμένη χώρα του κόσμου που αγωνίζεται κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο παρελθόν διάφορα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας έχουν πέσει θύματα του τρόπου με τον οποίο κάλυψαν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Στο μεταξύ, νέα έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στο Νταγκεστάν, μία μέρα μετά από τη διπλή επίθεση στο Κιζλιάρ. Στη σημερινή έκρηξη σκοτώθηκαν 2 άνθρωποι και τραυματίστηκε άλλος ένας.

Πιο συγκεκριμένα, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν ανατινάχθηκε το αυτοκίνητό στο οποίο επέβαιναν, το οποίο εικάζεται ότι έφερε εκρηκτικά. Το αυτοκίνητο ανατινάχθηκε κοντά σε ένα χωριό στο δυτικό Νταγκεστάν και ότι ένα τρίτο άτομο διακομίστηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.

Εχθές ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν απέδωσε τις επιθέσεις στον Ρωσικό Καύκασο στην ίδια οργάνωση που ευθύνεται για το τρομοκρατικό χτύπημα στο ρωσικό μετρό που κόστισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους, ενώ λίγο αργότερα ο Τσετσένος αντάρτης Doku Umarov ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο μοσχοβίτικο μετρό με βίντεο που δημοσιεύεται στην ανεπίσημη ιστοσελίδα ισλαμιστών ανταρτών www.kavkazcenter.com.