Η Ρωσία συνέχισε τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας νωρίς την Πρωτοχρονιά, μετά από ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων το Σάββατο, με τις σειρήνες αεράμυνας να ηχούν για ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ads

Η διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας δήλωσε ότι κατέστρεψε 45 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed – 32 εκ των οποίων μετά τα μεσάνυχτα και 13 αργά το Σάββατο. Ένα drone με στόχο το Κίεβο χθες το βράδυ είχε το μήνυμα «ευτυχισμένο νέο έτος», μετέδωσε το Kyiv Post.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια «μαχητική» πρωτοχρονιάτικη ομιλία του σηματοδότησε ότι ο πόλεμος, που διανύει πλέον τον 11ο μήνα του, θα συνεχιστεί, μια ομιλία που ήρθε σε αντίθεση με τα μηνύματα ευγνωμοσύνης και ενότητας του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα παρέμεινε σε ισχύ σε όλη τη χώρα, καθιστώντας αδύνατους τους εορτασμούς για την έναρξη του 2023 σε δημόσιους χώρους.

Θραύσματα από τους κατεστραμμένους πυραύλους προκάλεσαν ελάχιστες ζημιές στο κέντρο της πρωτεύουσας και οι προκαταρκτικές αναφορές έδειξαν ότι δεν υπήρχαν τραυματίες ή θύματα, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανόν εξαντλούν τα αποθέματα πυρομαχικών πυροβολικού τους και ως εκ τούτου θα δυσκολευτούν να υποστηρίξουν τον τρέχοντα ρυθμό των επιχειρήσεών τους σε τμήματα του μετώπου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου.

Το αμερικανικό thinktank ανέφερε σε μια ενημέρωση την Κυριακή ότι είναι πιθανό οι περιορισμοί στα πυρομαχικά να εμποδίσουν τις ρωσικές δυνάμεις να διατηρήσουν υψηλό επιχειρησιακό ρυθμό στην έντονα αμφισβητούμενη περιοχή Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία βραχυπρόθεσμα.

Είπε επίσης ότι η ομιλία του Ρώσου προέδρου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς «συνέχισε να καταδεικνύει ότι ο Πούτιν είναι αβέβαιος για την ικανότητά του να διαμορφώνει τον πληροφοριακό χώρο της Ρωσίας και παραμένει επικεντρωμένος στη δικαιολόγηση του πολέμου στην Ουκρανία και του κόστους του στο εσωτερικό του ακροατήριο».

«Να αποδυναμώσουν τη Ρωσία»

Ο ρώσος πρόεδρος, κατά την ομιλία του, στηλίτευσε τον «αληθινό πόλεμο κυρώσεων» που έχει κηρύξει στη χώρα του η Δύση:

«Αυτοί που τον εξαπέλυσαν περίμεναν την πλήρη καταστροφή της βιομηχανίας μας, του χρηματοοικονομικού τομέα μας και των μεταφορών μας. Αυτό δεν συνέβη».

Κατηγόρησε Αμερικανούς και Ευρωπαίους πως «χρησιμοποιούν κυνικά την Ουκρανία και τον λαό της για να αποδυναμώσουν και να διχάσουν τη Ρωσία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε στις ευχές του για τη νέα χρονιά πως η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «ως τη νίκη». «Θα είμαστε μαζί σας για να επιτευχθεί δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη. Να υπολογίζετε στη Γαλλία και στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Μακρόν.

Μερικές ώρες πριν από το διάγγελμα του προέδρου Πούτιν, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του, ο Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωνε στους στρατιώτες πως η νίκη στην Ουκρανία είναι «αναπόφευκτη».

Οι υπηρεσίες του ανακοίνωναν νωρίτερα πως καταλήφθηκε το χωριό Ντοροζνιάνκα, στην περιφέρεια Ζαπορίζια (νότια), όπου οι θέσεις των αντίπαλων πλευρών παρέμεναν πρακτικά αμετακίνητες αφότου ήρθε ο χειμώνας.

Έκαναν επίσης λόγο για νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Ουκρανία, που επέτρεψε την επιστροφή 82 ρώσων στρατιωτικών. Οι ουκρανικές αρχές από την πλευρά τους ανακοίνωσαν πως εξασφάλισαν την απελευθέρωση 140 ανθρώπων.