Την πρόταση του για το σύμφωνο ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη θα παρουσιάσει σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, το οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο ξένο Τύπο, δεν υιοθετεί τις επίμαχες γερμανικές προτάσεις περί αύξησης ορίων ηλικίας και κατάργησης της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών. Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες θα διατυπωθεί κατά τη διάρκεια σύσκεψης αξιωματούχων από τις χώρες του ευρώ που θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών. Σε αυτή παρατηρούνται, ωστόσο, όχι μόνο αποκλίσεις αλλά και ταυτίσεις με το γερμανικό μοντέλο.

Ads

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αντί των γερμανικών προτάσεων θα προταθούν μια σειρά από δείκτες που θα πρέπει να τηρούνται από τα κράτη και αφορούν στους τομείς της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Επιπλέον στο σύμφωνο θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι χώρες τις ΕΕ, στις οποίες ενισχύονταν οι ανησυχίες ενδεχόμενου αποκλεισμού τους από ένα σύστημα ενισχυμένης συνεργασίας που θα αφορά μόνο στην ευρωζώνη. Πάντως οι χώρες της ευρωζώνης θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν πιο φιλόδοξους στόχους. Αποτίμηση για τους δείκτες των χωρών θα γίνεται από τους αρχηγούς των κρατών της ΟΝΕ αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα το μοντέλο Μέρκελ Σαρκοζί προέβλεπε την κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών (ΑΤΑ) και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Στο κείμενο που θα καταθέσει ο κ. Βαν Ρομπέι, το οποίο συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των κρατών μελών, δεν καταργείται η ΑΤΑ, ικανοποιώντας τις χώρες που είχαν αντιδράσει στη γερμανογαλλική πρόταση.

Παρότι ο Βαν Ρομπέι αφήνει εκτός σημεία κλειδιά του προτεινόμενου γαλλογερμανικού συμφώνου, σύμφωνα με τους αναλυτές η Γερμανία ικανοποιείται σε κάποια σημεία από την πρόταση Ρομπέι καθώς, σύμφωνα με τη Deutsche Welle προτείνεται η νομοθετική δέσμευση της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, υιοθετείται ένα ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος, πέραν του οποίου οι χώρες-μέλη θα είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν μέτρα.

Ads

Τέλος ο Βαν Ρομπέι αναμένεται να προτείνει να αναλάβει το συντονισμό της εφαρμογής του σχεδίου η Κομισιόν κάτι που θα ικανοποιήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος είχε αντιδράσει στη γερμανογαλλική πρόταση η οποία προέβλεπε «διακυβερνητική συνεργασία».