Σε τροχιά λιτότητας μπήκε από χθες και η Ιταλία, στο δρόμο που έχουν ήδη πάρει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ακολουθώντας το ελληνικό παράδειγμα. Με «δούρειο ίππο» την Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να στήνουν ντόμινο λιτότητας, που δεν περιορίζεται πλέον στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Με στόχο την εξοικονόμηση 24 δισ. ευρώ μέσα στον επόμενο χρόνο αλλά και τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών της χώρας, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα λιτότητας τα οποία επικεντρώνονται στην περιστολή των δημοσίων δαπανών αλλά και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Πάγωμα μισθών και συνταξιοδοτικό
Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι η μείωση του δημόσιου ελλείμματος από το 5,3% του ΑΕΠ το 2009 στο 2,7% το 2012, ώστε η Ιταλία να πληροί το όριο του 3% που ορίζει το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι η Ιταλία έχει ένα από τα μεγαλύτερα χρέη στον κόσμο, το οποίο ανήλθε στο 115,8% του ΑΕΠ της το 2009, γεγονός που η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα κάνει καχύποπτες τις περίφημες “αγορές” απέναντι της.
Τα μέτρα που η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε αφορούν σε πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για 3 χρόνια, μισθολογικές περικοπές τόσο στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους όσο και στους ανώτατους κρατικούς λειτουργούς καθώς και εντατικοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Οι Ιταλοί δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με άμεση αύξηση της φορολογία τους όπως οι Έλληνες, ωστόσο θα αυξηθεί η φορολογία στις μετοχές και στα μπόνους των ανώτατων στελεχών των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό
το ιταλικό κοινοβούλιο έχει δρομολογήσει αυξήσεις των ορίων ηλικίας για ορισμένες όμως κατηγορίες ασφαλισμένων.
Για να μην ακολουθήσουμε την πορεία της Ελλάδας!
Τα νέα μέτρα προκαλούν τριγμούς στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας με την κυβέρνηση να κάνει λόγο από τη μία για ανάγκη να γίνουν «πολύ βαριές και σκληρές θυσίες» για να μην ακολουθήσει η Ιταλία την πορεία της Ελλάδας και την αντιπολίτευση να κατηγορεί για πολιτική λιτότητας «δίχως διάκριση» που δεν αντιμετωπίζουν τα δομικά προβλήματα της χώρας.
Παράλληλα, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, το CGIL, ανακοίνωσε σήμερα προετοιμάζεται για γενική απεργία τον Ιούνιο κατά των μέτρων λιτότητας.
Επιπλέον, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα μέτρα θα οργανωθεί από το συνδικάτο το Σάββατο 12 Ιουνίου στη Ρώμη. Σημειώνεται ότι η CGIL που πρόσκειται στην Αριστερά αποτελείται από περίπου 5 εκατομμύρια μέλη. Αντιθέτως, τα δύο άλλα μεγάλα συνδικάτα CILS και UIL δείχνουν προς το παρόν ότι δεν αντιτίθενται σαφώς στα μέτρα λιτότητας.
Η Ιταλία είναι η τελευταία χώρα στο ντόμινο της λιτότητας που έχει αρχίσει να πέφτει στην Ευρώπη παρασύροντας τον ευρωπαϊκό νότο και όχι μόνο. Μετά τις εξελίξεις που οδήγησαν την Ελλάδα στην υιοθέτηση 3 σκληρών πακέτων δημοσιονομικών μέτρων , αλλά και στα νύχια της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ισπανία ήταν αυτή που πήρε σειρά. Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται η περικοπή κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιούνιο και το πάγωμα τους το 2011, οπότε καταργείται και το επίδομα (2.500 ευρώ) για γέννηση παιδιού.
Βρετανία και Πορτογαλία
Επόμενος στόχος η Πορτογαλία, η οποία με στόχο να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της στο 4,6% του ΑΕΠ, από 8,3% που είναι σήμερα, ανακοίνωσε την αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον ΦΠΑ, που θα διαμορφώνεται πλέον σε 21%, και του φόρου εισοδήματος. Επίσης θα επιβληθεί επιπλέον φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια δολάρια και θα μειωθούν οι μισθοί ανώτατων κυβερνητικών στελεχών.
Στο «χορό» της λιτότητας μπήκε επίσημα και η Βρετανία, η οποία παρουσίασε ένα σχέδιο περιστολής των δημοσίων δαπανών κατά 6,25 δισ. στερλίνες, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 7,3 δισ. ευρώ. Ένα πακέτο «δημοσιονομικής πειθαρχίας», το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση στους μισθούς των υπουργών κατά 5% φέτος και «πάγωμά» τους έως το τέλος της πενταετούς θητείας αλλά και περικοπές στα έξοδα όλων των υπουργείων, καθώς και πάγωμα στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα αλλά και περικοπές σε επιδόματα, παρουσίασε η νέα συντηριτική κυβέρνηση της Βρετανίας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλα, πιο σκληρά, μέτρα τα επόμενα χρόνια.
Και η Ελλάδα του Βορρά στην λιτότητα!
Ως Ελλάδα του Βορρά χαρακτήρισαν πολλοί τη Δανία, η οποία με επιδίωξη το έλλειμμα της χώρα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, αντί για το 5,5% όπως είχε προβλεφθεί αρχικά υιοθέτησε ένα τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας, σε μια συμφωνία με την άκρα δεξιά, το οποίο προβλέπει πάγωμα της βοήθειας που δίνεται σε τρίτες χώρες στα επίπεδα του 2010, επιβολή πλαφόν στα οικογενειακά επιδόματα, αναβολή του μέτρου μείωσης των φόρων για τα υψηλά εισοδήματα και μείωση κατά 5% των μισθών των υπουργών. Αν και αρχικά είχε προταθεί να υπάρξουν περικοπές και στα κοινωνικά επιδόματα (συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, υποτροφίες), η δανέζικη κυβέρνηση κατάφερε τελικά να τα περισώσει, αναβάλλοντας για την περίπτωση «έκτακτης ανάγκης» τις αλλαγές σε αυτά.
Ρουμανία και Ουγγαρία
Αυστηρά μέτρα λιτότητας ανακοίνωσε και η Ρουμανία για να αποφευχθεί η απόκλιση του δημοσίου ελλείμματος στη χώρα που βρίσκεται σε κρίση και δέχεται βοήθεια από το ΔΝΤ. Μεταξύ άλλων, οι μισθοί του δημοσίου στη χώρα θα υποστούν μείωση κατά 25% ενώ τα επιδόματα ανεργίας και οι συνταξιοδοτικές παροχές κατά 15%.
Στο πλαίσιο της λιτότητας που φαίνεται είναι πλέον επιβεβλημένη στην Ευρώπη, η Ουγγαρία με τη σειρά της ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ του αριθμού των βουλευτών του κοινοβουλίου της, προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες, ενώ η Σερβία εξετάζει το ενδεχόμενο οι μισθοί και οι συντάξεις να μην «ξεπαγώσουν» πριν από το 2011, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα ελλείμματα, ένεκα του ότι το ζήτημα της χορήγησης αυξήσεων στους μισθούς και στις συντάξεις, έχει συμπεριληφθεί στην ατζέντα των διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ.
Την ίδια στιγμή που ΕΕ και ΔΝΤ υποδεικνύουν το δρόμο της λιτότητας ως «μονόδρομο» στη λύση των δημοσιονομικών προβλημάτων χωρών -όπως η Ελλάδα, η Ισπανία ή η Πορτογαλία- τάσσονται κατά του ενδεχόμενου υιοθέτησης μέτρων λιτότητας σε μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη, τόσο σε εγχώριο επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ευρωζώνης. Οι εργαζόμενοι ανα την Ευρώπη από την άλλη, βρίσκονται σε αναβρασμό. Μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις στην Ελλάδα, τη σκυτάλη παίρνουν και βγαίνουν στους δρόμους οι Ιταλοί και οι Ισπανοί. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα, ότι τα ισπανικά εργατικά συνδικάτα ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να κινηθούν ακόμα και δικαστικά εναντίον των μέτρων λιτότητας που επέβαλλε η ισπανική κυβέρνηση, προκειμένου αυτά να μην περάσουν…
«Αναπόφευκτη» η αναδιάρθρωση χρέους σε χώρες της ευρωζώνης
«Αναπόφευκτο επακόλουθο» αποτελεί η αναδιάρθρωση χρέους σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, Ρόμπερτ Μούντελ. «Η αναδιάρθρωση χρέους μπορεί να χρειαστεί για ένα ή δυο οικονομικά αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια» σημείωσε. «Σε πέντε χρόνια μπορεί να είναι αναπόφευκτο, αλλά δεν σημαίνει απορρύθμιση του ευρώ, είναι απλά μια αναδιάρθρωση χρέους» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ένας άλλος νομπελίστας οικονομολόγος, ο Νουριέλ Ρουμπινί υποστήριξε ότι οι αγορές δεν έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ελέγξει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, ενώ δεν απέρριψε και το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη για τα αδύναμα μέλη της καθώς ούτε και το ενδεχόμενο νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον Ν. Ρουμπινί, υπάρχουν ερωτηματικά για το κατά πόσον θα υπάρξει πολιτική στήριξη για τις οικονομικές αναδιαρθρώσεις σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία. Για τις δύο τελευταίες πρόσθεσε πως υπάρχουν υπόνοιες ότι στερούνται της πολιτικής θέλησης να προβούν σε μείωση δαπανών.
Διαβάστε επίσης:
Με αφορμή την Ελλάδα, λιτότητα σε όλη την Ευρώπη
Δικαστικά θα αμφισβητήσουν τα μέτρα λιτότητας τα ισπανικά συνδικάτα
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >