Με επιβολή νέων κυρώσεων, οικονομικών αυτή τη φορά, απείλησε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τη Ρωσία, σε περίπτωση νέας προσβολής της «ακεραιότητας της Ουκρανίας». Στο μεταξύ, η ρωσική εταιρεία Gazprom ζητά από την Ουκρανία να καταβάλει τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν στην έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ads

«Αν το χέρι απλωθεί και πάλι στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε οικονομικές κυρώσεις», δήλωσε η Α. Μέρκελ το Σάββατο,  με την ευκαιρία της συνόδου του κόμματός της, CDU, για τον καθορισμό του προγράμματός του για τις ευρωεκλογές.

«Κανείς δεν πρέπει να κάνει λάθος» ως προς την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να συμφωνήσουν σε τέτοια μέτρα, προειδοποίησε η καγκελάριος.

Πάντως, προσέθεσε, ότι «κανείς δεν μπορεί να διακόψει τις συνομιλίες» με τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι «μάχεται κάθε μέρα» για την επιδίωξη αυτών των συνομιλιών. «Όμως το δίκαιο του πιο ισχυρού, δεν πρέπει να τίθεται πάνω από το νόμο», συμπλήρωσε η Μέρκελ.

Ads

Gazprom: Η Ουκρανία να καταβάλει ζητεί 11 δισ. δολάρια

Η Ουκρανία πρέπει να καταβάλει τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν στην έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου η οποία είχε γίνει στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Η μείωση αυτή προβλεπόταν στην συμφωνία του Χαρκόβου, που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2010 και βάσει της οποία παρατάθηκε η ενοικίαση των βάσεων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία.

Εφόσον η συμφωνία αυτή ακυρώθηκε αυτή την εβδομάδα, η Ουκρανία πρέπει να καταβάλει το ποσό, υποστήριξε ο Μίλερ στη διάρκεια συνέντευξης στα ρωσικά κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Η Ρωσία πλήρωνε για να διατηρήσει τον στόλο της στην Ουκρανία (…) για να παραταθεί η συμφωνία, οπότε μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία πλήρωνε προκαταβολικά. Αυτά τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια είναι λοιπόν ένα χρέος το οποίο η Ουκρανία οφείλει στη Ρωσία», υποστήριξε ο ίδιος

Η Ρωσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την ακύρωση της συμφωνίας του Χαρκόβου, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί πλέον να ισχύει αφού η Κριμαία είναι πια ρωσική. Η Ουκρανία πρέπει να πληρώνει πλέον 485 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και η Gazprom ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει άμεσα τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν στις πρόσφατες παραδόσεις αερίου στο Κίεβο.