Μια πρόταση που προβλέπει τη χρηματοδότηση μέτρων ασφάλειας στα σύνορα των ΗΠΑ με περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί από τους «βαρόνους» των ναρκωτικών όπως ο Χοακίν Γκουζμάν («Ελ Τσάπο») κατέθεσε χθες στη Γερουσία ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ.

Ads

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κρουζ είπε ότι το σχέδιο νόμου που έχει προτείνει «θα κρατήσει ως εφεδρεία κάθε ποσό που έχει κατασχεθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της εγκληματικής δίωξης του Ελ Τσάπο και άλλων βαρόνων ναρκωτικών για χρηματοδότηση της ασφάλειας συνόρων και την ολοκλήρωση του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού».

Σύμφωνα με τον Κρουζ, έως τώρα βρίσκονται σε διαδικασία κατάσχεσης από την αμερικανική κυβέρνηση πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια (12,8 δισ. ευρώ) που προέρχονται από διακίνηση ναρκωτικών και άλλες παράνομες δράσεις του Γκουζμάν.

Εγκατέλειψε την ιδέα να χρηματοδοτηθεί το τείχος από τον προϋπολογισμό ο Τραμπ

Ads

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να εγκαταλείψει την απαίτησή του σχετικά με την πρόβλεψη κονδυλίου για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να απομακρύνει τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας των υπηρεσιών της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης που σχεδιαζόταν για το Σαββατοκύριακο. 

Το Κογκρέσο ήταν αντίθετο στην απαίτηση αυτή και παρά το γεγονός ότι το εμπόδιο φαίνεται να ξεπεράστηκε τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί έχουν πολλά άλλα ζητήματα να επιλύσουν.

Η σχετική προθεσμία χρηματοδότησης πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών λήγει την Παρασκευή το βράδυ, ενώ όλο και περισσότερα μέλη του Κογκρέσου συμφωνούν στην ψήφιση μίας σύντομης παράτασης του προϋπολογισμού, έστω και για μία εβδομάδα, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις. 

Η χρονική αυτή επέκταση του προϋπολογισμού θα δώσει το απαραίτητο περιθώριο για διαβουλεύσεις ως προς την επίλυση άλλων νομοθετικών ζητημάτων που εκκρεμούν και θα επιτρέψουν την χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.