Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τον Μάρτιο θα μειώσει, ως αντίμετρο στο ευρωπαϊκό πλαφόν, συνιστά απάντηση την πετρελαϊκή παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα – ή κατά περίπου το 5% του συνόλου – και ήδη οι τιμές του Μπρεντ «τσίμπησαν» πάνω από 2% σε μια μέρα, φθάνοντας τα 86,36 δολάρια το βαρέλι.

Ads

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ, αυτή η κίνηση της Μόσχας συνιστά απάντηση στη Δύση, η οποία επέβαλε πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και των ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων.

«Αυτή τη στιγμή πωλούμε πλήρως όλο τον όγκο του παραγόμενου πετρελαίου, ωστόσο, όπως έχουμε δηλώσει νωρίτερα, δεν θα πωλούμε πετρέλαιο σ’ αυτούς που άμεσα ή έμμεσα προσυπογράφουν τις αρχές της ‘οροφής τιμών’», αναφέρει σε δήλωσή του ο Νόβακ.

Ads

«Σχετικά μ’ αυτό, η Ρωσία θα μειώσει εθελοντικά την παραγωγή τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση των αγοραίων σχέσεων», πρόσθεσε.

Πριν προλάβει να τελειώσει τη φράση του, οι τιμές του μπρεντ κατέγραψαν αύξηση πάνω από 2% σε μια μέρα φθάνοντας τα 86,36 δολάρια το βαρέλι.

«Η Ρωσία πιστεύει πως ο μηχανισμός της οροφής τιμών (σσ: πλαφόν) στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων αποτελεί παρέμβαση στις αγοραίες σχέσεις και συνέχιση της καταστροφικής ενεργειακής πολιτικής των χωρών της συλλογικής Δύσης», δήλωσε ο Νόβακ.

Η ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή αψήφησε τις πολυάριθμες προβλέψεις ότι θα μειωθεί μετά τις δυτικές κυρώσεις λόγω της Ουκρανίας και σημείωσε πέρυσι αύξηση κατά 2% φθάνοντας στους 535 εκατ. τόνους (10,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα) χάρη σ’ ένα άλμα των πωλήσεων στην Ασία, ιδιαίτερα στην Ινδία και την Κίνα.