Την ίδια στιγμή που το συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το προσχέδιο της πρότασης στην απόφαση επιβολής κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προειδοποιεί ότι, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει τον ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, η Τεχεράνη δεν θα συζητήσει πλέον το θέμα του πυρηνικού της προγράμματος.

Ads

«Εχω ήδη πει ότι η αμερικανική κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της σφάλλουν εάν θεωρούν ότι δεν μπορούν να κραδαίνουν το ρόπαλο μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ενίσχυση των κυρώσεων και στη συνέχεια να κάθονται να συζητήσουν μαζί μας. Αυτό δεν θα συμβεί», προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από την Κωνσταντινούπολη όπου συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια.

Ο Αχμαντινετζάντ ζήτησε επίσης από τις δυτικές δυνάμεις να αποδεχθούν τη συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν, την Τουρκία και τη Βραζιλία για την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου, προειδοποιώντας ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα επαναληφθεί.

Υπέρ της υιοθέτησης μη «υπερβολικών» κυρώσεωνσε βάρος του Ιράν τάχθηκ πάντως ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ads