Ξεκινά σήμερα η εκκένωση του μεγαλύτερου προσφυγικού και μεταναστευτικού καταυλισμού της Ευρώπης, της αποκαλούμενης και «ζούγκλας» του Καλαί. Στόχος των γαλλικών αρχών είναι η παραγκούπολη με τους 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες, να αποτελεί παρελθόν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ads

Ήδη από χθες το βράδυ επικρατεί ένταση στον καταυλισμό, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να πετούν αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις και τους αστυνομικούς να απαντούν με χημικά. Επίσης οι κάτοικοι της «ζούγκλας» έχουν στήσει οδοφράγματα κι έχουν ανάψει φωτιές.

image

image

Ads

Η αποτυχία της Ευρώπης

Εδώ και χρόνια χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται στο Καλαί, ψάχνοντας την ευκαιρία να περάσουν με κάποιον τρόπο στη Μεγάλη Βρετανία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχεουν βρει κατάλυμα στο Καλαί προέρχονται από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε ετοιμόρροπα παραπήγματα, σε σχεδόν ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και πολλοί θεωρούν ότι η «ζούγκλα» είναι το σύμβολο της αποτυχίας της Ευρώπης να επιλύσει την προσφυγική κρίση.

image

Ανακοινώνοντας το επικείμενο κλείσιμό της τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε περιγράψει την κατάσταση στον καταυλισμό ως «απαράδεκτη».

Την ίδια ώρα γαλλικό δικαστήριο απέρριψε αυτήν την εβδομάδα την προσφυγή ανθρωπιστικών οργανώσεων που ζητούσαν να δοθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις για τη διαμονή τόσων ανθρώπων.

Το σχέδιο εκκένωσης

Χθες οι αστυνομικές αρχές μοίρασαν φυλλάδια σε εννέα διαφορετικές γλώσσες, τα οποία εξηγούν πώς ακριβώς πρόκειται να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το πρωί της Δευτέρας. Στόχος είναι η ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών, ώστε να αποδεχθούν εθελοντικά τη μετακίνηση τους σε μικρότερα κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία.

image

Σε ένα υπόστεγο 3.000 τ.μ. που έχει νοικιάσει η κυβέρνηση, δίπλα στον αυτοσχέδιο καταυλισμό, θα πρέπει κατ΄αρχήν να στοιχηθούν σε τέσσερες σειρές: ανήλικοι, ενήλικες, οικογένειες, άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες. Στη συνέχεια θα τους προταθεί η μετακίνηση με πούλμαν σε ένα από τα 460 κέντρα υποδοχής και προσανατολισμού που προβλέπονται στη γαλλική επαρχία. Για τους ανήλικους που έχουν οικογένεια στην Αγγλία, οι οποίοι είναι περίπου 1.300, προβλέπεται να παραμείνουν σε κέντρο προσωρινής υποδοχής στο Καλαί, έως ότου πεισθεί η βρετανική κυβέρνηση να τους δεχθεί.

image

Η πρόκληση είναι μεγάλη για την κυβέρνηση γιατί υπάρχουν ήδη ισχυρές αντιδράσεις για ορισμένα κέντρα υποδοχής στη γαλλική επαρχία, αλλά και γιατί αναμένεται να προσκρούσει στο τείχος της άρνησης πολλών μεταναστών, που φοβούνται ότι μετακινούμενοι θα δουν να απομακρύνεται  το βρετανικό τους όνειρο.

image

Τουλάχιστον 1.250 αστυνομικοί θα επιβλέπουν την επιχείρηση και οποιοδήποτε πρόσφυγας αρνηθεί να φύγει διατρέχει τον κίνδυνο να συλληφθεί.