Με διάλυση απειλεί τους μεγαλύτερους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης η Ευρωπαία επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι ή τα κράτη της G20 θα αποφασίσουν διαλύσουν τους τρεις οίκους και στη συνέχεια οι ΗΠΑ να μετατρέψουν τους τρεις οίκους σε έξι εταιρείες ή θα πρέπει να δημιουργηθούν ευρωπαϊκοί ή ασιατικοί οίκοι.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Πορτογαλίας, η οποία εφαρμόζει ήδη ένα ευρύ πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, προκάλεσε έντονη συζήτηση στην Ευρώπη για τη δύναμη αυτών των οργανισμών, οι οποίοι κατηγορούνται για επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Δεν είναι δυνατόν ένα καρτέλ τριών αμερικανικών εταιρειών να αποφασίζει τη μοίρα ολόκληρων κρατών κράτη και των πολιτών τους» επισημαίνει η κ. Ρέντινγκ., αναφερόμενοι στους οίκους Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch που κυριαρχούν σήμερα στην αγορά αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων και κρατών.

Αλλά και ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιος για τις χρηματοοικονομικές αγορές, πρότεινε την αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και την απαγόρευση της έκδοσης αξιολογήσεων για κράτη που βρίσκονται σε καθεστώς διεθνούς στήριξης.

Ads

«Προτίθεμαι να ζητήσω από την πολωνική προεδρεία (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να θέσει αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη προσεχούς Ecofin (του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ). Ασφαλώς, πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω οι πτυχές και η εφαρμογή μιας τέτοιας απαγόρευσης» δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.