Ο Νορβηγός ακροδεξιός μακελάρης Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος το 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους σε Όσλο και Ουτόγια, «απειλεί» ότι θα ξεκινήσει απεργία πείνας μέχρι θανάτου, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησης του και ενημερώνοντας ότι σταματάει τις σπουδές του στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Όσλο.

Ads

Σε επιστολή που απέστειλε σε ΜΜΕ της Νορβηγίας και της Σουηδίας με τον τίτλο «Αδύνατον να μελετήσεις», ο Μπρέιβικ διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι έχει οδηγηθεί στην απομόνωση. Διαμαρτύρεται επίσης για το ότι έχει περιοριστεί η επικοινωνία του με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους

Ο άνθρωπος που το 2012 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών για τη δολοφονία 77 συνολικά ανθρώπων, μη δηλώνοντας μεταμέλεια, αναφέρει στην επιστολή του ότι το να σπουδάζει κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι ανθρωπίνως αδύνατο, για οποιονδήποτε είναι απομονωμένος κατά αυτόν τον τρόπο – δηλαδή έχοντας το δικαίωμα να συναναστραφεί με κόσμο για μία ώρα μέσα στο 24ωρο.

Ο δικηγόρος του Νορβηγού εγκληματία, μάλιστα έχει μηνύσει τις αρχές της Νορβηγίας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πελάτη του.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φυλακή Skien στην οποία κρατείται ο Breivik δεν έχει
πραγματοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα απεργία πείνας, όπως δήλωσε στο BBC και ο ίδιος ο διευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος Ole Kristoffer Borhaug, αρνούμενος ταυτόχρονα να σχολιάσει τους όρους διαβίωσης των κρατουμένων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας Anders Anundsen επίσης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με τους ισχυρισμούς του ανθρώπου διέπραξε ένα από τα βαρύτερα ποινικά εγκλήματα στην παγκόσμια σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.