Την απέλαση των 100.000 Αρμενίων που εργάζονται χωρίς να έχουν τα νόμα έγγραφα στην Τουρκία, προανήγγειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως απάντηση στις αποφάσεις που υιοθέτησαν το σουηδικό Κοινοβούλιο και η επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων με τις οποίες αναγνωρίζονται ως γενοκτονία οι σφαγές των Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο εβδομάδες η Τουρκία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της σε Ουάσινγκτον και Στοκχόλμη μετά τα ψηφίσματα υπέρ των Αρμένιων. Η Τουρκία προειδοποίησε επίσης ότι οι αποφάσεις αυτές είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο στην εύθραυστη διαδικασία συμφιλίωσης με την Αρμενία, αλλά και στις διμερείς σχέσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

«Στη χώρα μας ζουν σήμερα 170.000 Αρμένιοι. Μόνο οι 70.000 από αυτούς είναι Τούρκοι πολίτες, αλλά ανεχόμαστε τους υπόλοιπους 100.000. Εάν χρειαστεί, ίσως να πρέπει να πω σ΄αυτούς τους 100.000 να γυρίσουν στην πατρίδα τους, γιατί δεν είναι πολίτες της χώρας μου. Δεν είμαι υποχρεωμένος να τους κρατήσω», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του χθες στην τουρκόφωνη υπηρεσία του BBC, στο Λονδίνο.

Οι Αρμένιοι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Τουρκία χωρίς άδεια, μπορεί να είναι τα θύματα ενδεχόμενης κλιμάκωσης του πολέμου που γίνεται γύρω από το θέμα της αναγνώρισης τη γενοκτονίας των Αρμενίων, άφησε να εννοηθεί ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Λονδίνο. «Αν οι εξελίξεις συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, τότε ίσως να αναγκασθούμε να επανεξετάσουμε το θέμα», είπε.

Ads

Ο κ.Ερντογάν αναπτύσσοντας περαιτέρω τις απόψεις του για το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, υποστήριξε ότι «η Αρμενία πρέπει να αποδεσμευτεί από την υποθήκη της Διασποράς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αρμενική διασπορά στη Γαλλία και τις ΗΠΑ πιέζει για το θέμα αυτό. «Η Αρμενία έχει μια σημαντική απόφαση να λάβει. Θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από τη διασπορά. Κάθε χώρα που ενδιαφέρεται για την Αρμενία, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία, θα πρέπει κατά κύριο λόγο να τη βοηθήσει να απαλλαγεί από την επιρροή της διασποράς», τόνισε ο Ερντογάν.

Η πλειοψηφία των Αρμενίων της Τουρκίας ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η λεγόμενη «ομάδα Μινσκ» που ασχολείται με την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ολοκλήρωση της βελτίωσης των σχέσεων Αρμενίας-Τουρκίας.

«Αν η “ομάδα Μινσκ” επιτύχει στον στόχο της, τότε όλα τα προβλήματα θα λυθούν αυτομάτως. Τότε θα εξαφανιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην Τουρκία, μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας και ακόμα μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας», είπε.

Η Αρμενία καταδίκασε τις απειλές του Ερντογάν να απελάσει χιλιάδες Αρμένιους που εργάζονται παράνομα στην Τουρκία. «Αυτού του είδους οι πολιτικές δηλώσεις δεν συνεισφέρουν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών μας», δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Τιγκράν Σαρκισιάν, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας.

«Όσο ο Τούρκος πρωθυπουργός επιτρέπεται να κάνει τέτοιες δηλώσεις, αυτό μας θυμίζει αμέσως μνήμες των γεγονότων του 1915», πρόσθεσε ο κ. Σαρκισιάν αναφερόμενος στη μαζική σφαγή των Αρμενίων κατά την οθωμανική αυτοκρατορία.