Να απελευθερώσει τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και να τους στείλει στην Ευρώπη σε αντίποινα για τα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ απειλεί ο Τούρκος Πρόεδρος, με την Άγκυρα να προχωρήσει ήδη στις πρώτες «αναγνωριστικές» απελάσεις από τη Δευτέρα.

Ads

«Να αναθεωρήσετε τη στάση σας προς την Τουρκία, η οποία κρατά πολλά μέλη του Ισλαμικού Κράτους φυλακισμένα και τους ελέγχει στη Συρία» σημείωσε ο Ερντογάν.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους πριν την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον επαναπατρισμό ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στις χώρες καταγωγής τους, ακόμα και εάν αυτές αρνούνται να τους δεχτούν.

Τα σχόλια του Ερντογάν ακολούθησαν τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΕ για ένα πλαίσιο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία εξαιτίας τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητές της στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ads

Η Τουρκία ξεκίνησε τον επαναπατρισμό ξένων τζιχαντιστών τη Δευτέρα με πρώτο έναν Αμερικανό υπήκοο, ενώ εντός της ημέρας επρόκειτο να απελαθούν στις χώρες τους ένας Γερμανός και ένας Δανός, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η περίπτωση του Αμερικανού φερόμενου ως «τζιχαντιστή» εξελίχθηκε σε «θρίλερ» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς δεν έγινε δεκτός από την ελληνική πλευρά. 

Οι δύο τελευταίοι κρατούνται σε κέντρα απελάσεως όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι νομικές διαδικασίες, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ισμαήλ Τσατακλί.

Στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την απέλαση ενός Γερμανού από την Τουρκία προσθέτοντας ότι άλλοι επτά Γερμανοί θα απελαθούν την Πέμπτη και δύο την Παρασκευή.

Πρόκειται για τρεις άνδρες, πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απελάσει 11 Γάλλους τζιχαντιστές, οι οποίοι συνελήφθησαν στη Συρία, και η σχετική νομική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ δύο ιρλανδοί τζιχαντιστές, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν στη Συρία, θα απελαθούν σύντομα, πρόσθεσε ο Τσατακλί.

Παράπονα για Τραμπ και ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι θα πει στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τηρήσει τη δέσμευση που έκαναν τον προηγούμενο μήνα να απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής YPG από τη μεθόριο μεταξύ Συρίας- Τουρκίας.

«Θα του πω, με έγγραφα για να το στηρίξουν, ότι η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε (για τη Συρία) δεν γίνεται πλήρως σεβαστή», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το αεροδρόμιο της Άγκυρας προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Τραμπ.

Συμφωνία που υπεγράφη στις 17 Οκτωβρίου κατά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην Άγκυρα άνοιξε τον δρόμο για την αναστολή της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας, η οποία είχε ξεκινήσει στις 9 Οκτωβρίου στη βορειοανατολική Συρία και είχε στόχο να εκδιώξει από την περιοχή την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η συμφωνία προβλέπει την απομάκρυνση της YPG από την τουρκική μεθόριο και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 32 χιλιομέτρων σε βάθος κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.

Βάσει μια ξεχωριστής συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Τουρκία με τη Ρωσία στις 22 Οκτωβρίου η Μόσχα δεσμεύθηκε να απομακρύνει την YPG από άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας σε συνεργασία με τον συριακό στρατό και να ξεκινήσει κοινές περιπολίες με τον τουρκικό στρατό στο συριακό έδαφος.

«Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατό να πούμε ότι οι ομάδες των τρομοκρατών έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή», τόνισε ο Ερντογάν.

«Ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ είναι σε θέση να απομακρύνουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος», πρόσθεσε.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εκτίμησε σήμερα ότι το θέμα των αλλοδαπών μελών του Ισλαμικού Κράτους που έχουν συλληφθεί στη Συρία είναι «κοινή, διεθνής ευθύνη» και ότι δεν μπορούμε να ζητάμε «από το Ιράκ ή τη Συρία να λύσουν το πρόβλημα για όλους».

«Χρειάζεται διεθνής συνεργασία για να λυθεί αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Γκουτέρες μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την επίσκεψή του στη γαλλική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στο Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Η Τουρκία άρχισε χθες Δευτέρα να απελαύνει ξένα μέλη του Ισλαμικού Κράτους που κρατούσε. Οι απελάσεις πραγματοποιήθηκαν μετά την επιχείρηση που διεξήγαγε η Άγκυρα στη βορειοανατολική Συρία, την οποία έχει επικρίνει έντονα η Δύση, εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών που είχαν συμμετάσχει στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Οι κουρδικές δυνάμεις κρατούν πολλές χιλιάδες τζιχαντιστές, κυρίως Γάλλους και Αμερικάνους, σε διάφορες φυλακές στη βορειοανατολική Συρία, καθώς και γυναίκες και παιδιά ξένων τζιχαντιστών σε καταυλισμούς εκτοπισμένων.

«Πιστεύω ότι υπάρχει κοινή, διεθνής ευθύνη και (…) μια κοινή ευθύνη απέναντι σε αυτούς τους μαχητές, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούμε απλώς να ζητάμε από το Ιράκ ή τη Συρία να λύσουν αυτό το πρόβλημα για όλο τον κόσμο. Χρειάζεται μια πραγματική, διεθνής αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες και τα παιδιά των ξένων τζιχαντιστών ο Γκουτέρες εκτίμησε ότι «κατά την προσωπική μου άποψη κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», να τους επαναπατρίσει και «να οργανώσει μηχανισμούς επανένταξης στην κοινωνία».