Μόλις 33 ώρες δουλειάς χρειάζονται για να βγάλουν όσα βγάζει ένας μέσος εργαζόμενος σε έναν ολόκληρο χρόνο κατά τον οποίο εργάζεται ανελλιπώς – και συχνά δουλεύοντας περισσότερο από το κανονικό. Ο λόγος για τα golden boys and girls της Βρετανίας, δηλαδή τα στελέχη των 100 μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας. 

Ads

Τα σχετικά στοιχεία, δόθηκαν στην δημοσιότητα από το thinktank High Pay Center και τα μελέτησαν εξονυχιστικά οι συνδικαλιστικές ενώσεις της Βρετανίας, σύμφωνα με τον Guardian. 

Όπως προκύπτει από αυτά τα κορυφαία στελέχη των 100 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών απολαμβάνουν αμοιβές κατά 117 φορές υψηλότερες από τον μέσο εργαζόμενο. Δηλαδή κερδίζουν 901 λίρες την ώρα ή 3,46 εκατ. λίρες το χρόνο (1.061 ευρώ την ώρα ή 407,5 εκατ. το χρόνο).

Την ίδια ώρα ο μέσος ετήσιος μισθός ενώ εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης είναι περίπου 29.559 λίρες (34.814 ευρώ), δηλαδή 14,37 λίρες (16,93 ευρώ) την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι από την αρχή του έτους και μέχρι τις 5 μ.μ. στις 6 Ιανουαρίου 2020, δηλαδή σε μόλις τρεις εργάσιμες ημέρες ή αλλιώς σε 33 ώρες, οι διευθυντές των εταιρειών αυτών έβγαλαν παραπάνω χρήματα από τον ετήσιο μισθό ενός μέσου εργαζόμενου!

Ads

«Θα έπρεπε να είναι πηγή εθνικής ντροπής το ότι σε λίγες μόνο μέρες, οι παχουλές γάτες των εταιρειών θα έχουν βγάλει περισσότερα χρήματα από ό, τι σε ένα χρόνο ο μέσος εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτές οι αυτοκρατορίες χτίστηκαν στις πλάτες σκληρά εργαζόμενων, πολλοί εκ των οποίων αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα», δήλωσε σχετικά με τα αποκαλυπτικά στοιχεία ο Τιμ Ρόουτς γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής ένωσης GMB.

Το θέμα των υπέρογκων αμοιβών των μεγαλοστελεχών και του τεράστιου χάσματος αμοιβής μεταξύ αυτών και των εργαζομένων ανοίγει για τα καλά στη Βρετανία αφού από φέτος και για πρώτη φορά οι εταιρείες με προσωπικό άνω των 250 ατόμων θα πρέπει να δημοσιεύουν στοιχεία για την μισθοδοσία των εργαζομένων και τις διαφορές μεταξύ των υψηλά αμειβόμενων και των υπολοίπων.