Τρομοκρατημένοι καταφεύγουν εκατοντάδες Σύροι πολίτες στην Τουρκία, προκειμένου να γλιτώσουν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ κατά των αντικαθεστωτικών. Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν την Πέμπτη σε μεθοριακό χωριό, όπου έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες εκτοπισμένοι. Άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στους δρόμους και ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολίστηκαν στις στέγες σπιτιών. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι εκατοντάδες Σύροι διέφυγαν έντρομοι στην Τουρκία αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο.

Ads

Αψηφώντας τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την άγρια καταστολή, το συριακό καθεστώς έστειλε το πρωί της Πέμπτης δυνάμεις στο χωριό Χιρμπέτ αλ-Τζοζ στα βορειοδυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπως δήλωσαν ακτιβιστές.

Μαρτυρίες από την τουρκική πλευρά των συνόρων αναφέρουν ότι οι στρατιώτες έφθασαν σε ένα λόφο σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα. Μια τουρκική σημαία που είχε τοποθετηθεί στο λόφο αυτό λίγες ημέρες νωρίτερα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την Τουρκία για για την υποδοχή προσφύγων, αντικαταστάθηκε από τη συριακή σημαία.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Τουρκία έχει δεχθεί στο έδαφός της 10.000 Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας που βρέθηκαν στο στόχαστρο των κυβερνητικών επιχειρήσεων. Μεγάλος αριθμός Σύρων παρέμεινε σε πρόχειρους καταυλισμούς στη συριακή πλευρά των συνόρων, επιθυμώντας να παραμείνει σε συριακό έδαφος όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι αυτοί οι Σύροι εκτοπισμένοι που κατέφυγαν έντρομοι σήμερα στην Τουρκία για να ξεφύγουν από τη βία του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι πρόσφυγες πέρασαν στο χωριό Γκιουβετσί της Τουρκίας. «Τρέχουν πανικόβλητοι. Βλέπουν τι συμβαίνει στα χωριά τους» δήλωσε ένας Σύρος πρόσφυγας, αγρότης από την περιοχή Τζισρ αλ-Σούγουρ.

Ads

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ εξακολουθεί να «βλέπει» διεθνή συνωμοσία πίσω από την πρωτοφανή αντικυβερνητική εξέγερση και υπόσχεται εθνικό διάλογο και αόριστες μελλοντικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι αντικαθεστωτικοί απορρίπτουν ως υποκριτικές.

Την Τετάρτη η Δαμασκός στράφηκε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της επέκτασης των κυρώσεων σε απάντηση της άγριας καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η ΕΕ «θέλει να σπείρει διαίρεση και χάος» στη χώρα, αρνήθηκε ότι η χώρα του έχει δεχθεί «χείρα βοήθειας» από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στην καταστολή, και «έδειξε» ανάμειξη της Αλ Κάιντα σε δολοφονίες ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν φυλακιστεί από το Μάρτιο, όταν άναψε η σπίθα της εξέγερσης στη Συρία.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Σύρος πρόεδρος «δεν έχει πλέον καμία αξιοπιστία» και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεπεράσει τις διαφωνίες και να εκφραστεί ομόφωνα για τη συριακή κρίση.

Μέχρι στιγμής η Κίνα και η Ρωσία, μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, απειλούν με βέτο σε ψήφισμα που θα καταδικάζει τις ενέργειες της Δαμασκού.

Εγκρίθηκαν οι νέες κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Συρίας

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε, παρά τις επικρίσεις της Δαμασκού, νέες κυρώσεις κατά της Συρίας που θα εφαρμοστούν κυρίως σε τρεις Ιρανούς, λόγω της συνεχιζόμενης καταστολής των διαδηλώσεων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη «λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στη χώρα», αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωσή της. Είχε ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής την Τετάρτη από εμπειρογνώμονες χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αλλά έπρεπε να λάβει τη συγκατάθεση των κυβερνήσεων.

Επιβάλλει το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη και την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης στα κράτη-μέλη της ΕΕ σε επτά ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τρεις Ιρανοί, τους οποίους η ΕΕ κατηγορεί ότι προμηθεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσουν το συριακό καθεστώς να καταστείλει τους διαδηλωτές, σύμφωνα με διπλωμάτες. Οι άλλοι τέσσερις είναι Σύροι αξιωματούχοι.

Οι διευρυμένες κυρώσεις αφορούν επίσης τέσσερις συριακές εταιρείες που συνδέονται με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Τα ονόματα των προσώπων και των επιχειρήσεων θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή.