Διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας σήμερα, Σάββατο, ενώ συμπλοκές ξέσπασαν στο Λονδίνο όπου ακροδεξιοί που συμμετείχαν σε αντιδιαδήλωση κατέβηκαν στους δρόμους για να προστατεύσουν, όπως είπαν, μνημεία που βρέθηκαν στο στόχαστρο λόγω διασυνδέσεων με το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας.

Ads

Ο δήμαρχος του Λονδίνου κάλεσε τον κόσμο να μείνει μακριά από το κεντρικό Λονδίνο σήμερα, υπό το φόβο συγκρούσεων. «Έχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ακροδεξιές οργανώσεις έρχονται στο Λονδίνο φαινομενικά για να προστατεύσουν, όπως λένε, τα αγάλματα, αλλά νομίζουμε πως τα αγάλματα μπορεί να είναι ένα επίμαχο σημείο για βία», δήλωσε ο Σαντίκ Καν στο ραδιόφωνο του BBC.

Αγάλματα ιστορικών προσωπικοτήτων όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, που βρέθηκαν στο προσκήνιο διαδηλώσεων από αντιρατσιστικές οργανώσεις, καλύφθηκαν για την προστασία τους.

Από την πλευρά της η βρετανική αστυνομία κάλεσε όσους συμμετάσχουν στην αντιρατσιστική διαδήλωση να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδρομή και να διαλυθούν πριν σκοτεινιάσει, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο συγκρούσεων με ακροδεξιούς που διοργανώνουν αντιδιαδήλωση.

Ads

Στην πλατεία Τραφάλγκαρ, η αστυνομία διαχώρισε τις ομάδες, με τη μία να φωνάζει Black Lives Matter (Οι ζωές των μαύρων μετράνε) και την άλλη ρατσιστικά συνθήματα. Κάποιοι συνεπλάκησαν μεταξύ τους, ενώ εκτοξεύθηκαν μπουκάλια και  πυροτεχνήματα.

Την ίδια ώρα, επίσης, στην πλατεία Τραφάλγκαρ και στους γύρω δρόμους άνθρωποι που φορούσαν φανέλες ποδοσφαιρικών ομάδων, φωνάζοντας «Αγγλία, Αγγλία» και αυτοχαρακτηριζόμενοι ως πατριώτες, συγκεντρώθηκαν πλάι σε βετεράνους του στρατού για να προστατεύσουν το μνημείο του Κενοταφίου. «Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, είναι ένας από εμάς», φώναζαν επίσης, κοντά στο άγαλμά του στο οποίο άγνωστοι έγραψαν με σπρέι το περασμένο Σαββατοκύριακο «Ο Τσόρτσιλ ήταν ρατσιστής».

image

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες ότι είναι «παράλογο και ντροπιαστικό» το ότι κινδυνεύει το άγαλμα του Τσόρτσιλ. «Ναι, κάποιες φορές εξέφρασε γνώμες που ήταν και είναι μη αποδεκτές για εμάς σήμερα, αλλά ήταν ένας ήρωας και του αξίζει πλήρως το μνημείο», έγραψε ο Τζόνσον.

Η εγγονή του Τσόρτσιλ Έμα Σόουμς δήλωσε σήμερα στο BBC ότι το γεγονός της προκαλεί θλίψη.

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό που ο παππούς μου, μια προσωπικότητα που ένωνε τον κόσμο σε αυτή τη χώρα, φαίνεται να έχει γίνει κατά κάποιον τρόπο ένα αμφιλεγόμενο σύμβολο», είπε.