Συντονισμένη παγκόσμια επιχείρηση μεγάλων διαστάσεων από αστυνομικές δυνάμεις οδήγησε στην σύλληψη 150 υπόπτων για αγοραπωλησία παράνομων προϊόντων στο Dark Web, σύμφωνα με την Europol.

Ads

Ως αποτέλεσμα της επιχείρησης DarkHunTOR ανακτήθηκαν 26.7 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και Bitcoin, ενώ βρέθηκαν 234 κιλά ναρκωτικών συμπεριλαμβανομένου 25.000 χαπιών Έκσταση (Ecstasy) και 45 όπλα στη κατοχή των συλληφθέντων.

Η επιχείρηση DarkHunTOR ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας και συντονισμού αστυνομικών δυνάμεων από χώρες όπως η Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, δήλωσε η Europol. Στις ΗΠΑ μόνο συνελήφθησαν 65 άτομα, 47 στη Γερμανία, 24 στο ΗΒ, 4 στην Ιταλία και στην Ολλανδία. Οι συλληφθέντες ήταν «υψηλής αξίας στόχοι» για την Europol.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ακολουθεί μία γερμανική αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη το 2021, η οποία «έριξε» την μεγαλύτερη ιστοσελίδα του «σκοτεινού διαδικτύου», όπου διακινούνταν ασύλληπτες ποσότητες ναρκωτικών, κλεμμένων αγαθών, «ιών» (malware) έως και στοιχεία χρεωστικών καρτών.

Ads

Το «σκοτεινό διαδίκτυο» (Darkweb) περιλαμβάνει ιστοσελίδες που δεν είναι ανιχνεύσιμες από μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου, όπως της Google. Διακρίνονται από τις τυπικές ιστοσελίδες αφού αντί για «.com» ή «.gr» στο τέλος του υπερσυνδέσμου υπάρχει το .onion.

Στο Darkweb μπορεί κανείς να βρει κάθε λογής παράνομο προϊόν ή ιστοσελίδα, ενώ η ανωνυμία των χρηστών θεωρείται ανυπέρβλητη. Ταυτόχρονα για να εισέλθει κάποιος στο «σκοτεινό διαδίκτυο» χρειάζεται εξειδικευμένο λογισμικό, αφότου τα γνωστά προγράμματα πρόσβασης στο διαδίκτυο δεν εξασφαλίζουν την πρόσβαση.