Ειρηνικά και χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια εξελίσσονται δέκα μέρες τώρα οι μαζικές διαδηλώσεις στη Σόφια και σε μερικές άλλες μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας, στις οποίες η γαλλική εφημερίδα Figaro αφιέρωσε πρόσφατα τον τίτλο «Οι Βούλγαροι εξεγέρθηκαν εναντίον της πολιτικής διαφθοράς».

Ads

Σε μεγάλο ρεπορτάζ για την «ανικανότητα της πολιτικής τάξης της Βουλγαρίας να πετύχει ουσιαστικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος κατά τις περασμένες δύο δεκαετίες», η δημοφιλής γαλλική Figaro υπενθυμίζει ότι η δημόσια τάξη και το δικαστικό σύστημα παραμένουν «αχίλλειος πτέρνα» της Βουλγαρίας, αλλά και της Ρουμανίας. Με συνέπεια οι δύο βαλκανικές γειτονικές χώρες να τεθούν υπό το καθεστώς ειδικής επιτήρησης στον τομέα αυτό μετά την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και έξι χρόνια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στα βασικά σημεία του οποίου έδωσαν ευρεία δημοσιότητα τα σημερινά βουλγαρικά ΜΜΕ.
 
Όσον αφορά τη Βουλγαρία, η επιτήρηση αυτή θα συνεχιστεί επί του αορίστου, κατέστησε σαφές προσωπικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
 
Σε δηλώσεις του στον Τύπο ύστερα από την πρόσφατη συνάντηση του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι, ο πρόεδρος της Κομισιόν επέκρινε έντονα τη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση στη Σόφια για έλλειψη διαφάνειας και διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών κατά την επιλογή νέων αρμοδίων για θέσεις-κλειδιά του συστήματος ασφάλειας. Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην πρόσφατη επίμαχη εκλογή αμφιλεγόμενου μεγιστάνα του βουλγαρικού Τύπου στην θέση του διοικητή της σημαντικότερης υπηρεσίας ασφάλειας της χώρας. Η οποία έγινε έναυσμα μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα επειδή ερμηνεύτηκε από την κοινή γνώμη εδώ ως ιδιαίτερα έντονη πρόκληση του δημόσιου αισθήματος και ως συνέχιση της πρακτικής για παρασκηνιακές συναλλαγές των πολιτικών δυνάμεων, κατόπιν υπαγόρευσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων ολιγαρχικού τύπου στη χώρα.
 
Οι διαδηλώσεις, ωστόσο, χάνουν συνεχώς μέγεθος και «παλμό» με κάθε μέρα που περνάει έπειτα από την περασμένη Τετάρτη, όταν οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων που στηρίζουν επίσημα την κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων του κ. Πλάμεν Ορεσάρσκι ακύρωσαν ομόφωνα την σκανδαλώδη απόφαση. Ενώ οι αρχηγοί τους δήλωσαν «Ήμαρτον», «Mea Culpa» και ούτω καθεξής (δυστυχώς, ο υπογράφων δεν γνωρίζει την αντίστοιχη έκφραση στη μητρική γλώσσα των Τουρκοφώνων οπαδών του μουσουλμανικού «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών»(ΚΔΕ), ο αρχηγός του οποίου Λουτφί Μεστάν χαρακτήρισε «σοβαρό πολιτικό λάθος» τον επίμαχο διορισμό, μαζί με τον αρχηγό των σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ στη δραματική έκτακτη συνεδρίαση της βουλγαρικής Βουλής για να ζητήσουν σε όλους τους τόνους συγνώμη από τους πολίτες για την άτοπη επιλογή τους.
 
Εξαίρεση από τις ειρηνικές, σε γενικές γραμμές, διαμαρτυρίες ήταν η διαδήλωση στη Σόφια αργά χθες βράδυ, όταν αστυνομικοί συνέλαβαν 29 άτομα ενώ απομόνωσαν δυναμικά άλλα 200 από τον κύριο όγκο του συλλαλητηρίου στο κέντρο της Σόφιας ύστερα από σύγκρουση δύο ομάδων διαδηλωτών.
 
Τρεις συλληφθέντες παραμένουν προφυλακισμένοι για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, μαχαιριών και άλλων επικίνδυνων μέσων επίθεσης, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο των Εσωτερικών.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αστυνομικοί θα συνεχίσουν να θέτουν έμφαση στη μόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τους πολίτες στην προσπάθεια να υπάρξουν εγγυήσεις για τη δημόσια τάξη κατά τις διαμαρτυρίες. Τις οποίες οι Βούλγαροι αστυνομικοί περιφρουρούν φορώντας ειδικά γιλέκα με επιγραφή Anti Conflict («Όχι στη διένεξη») εδώ και μια εβδομάδα για να τονίσουν τη διάθεση της αστυνομίας για συνεργασία και όχι για αντιπαράθεση με τους πολίτες, προς όφελος της διαφύλαξης του ειρηνικού δημοκρατικού χαρακτήρα των διαμαρτυριών.
 
Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, πολλοί από τους συλληφθέντες θεωρούνται «χούλιγκανς» ποδοσφαιρικής ομάδας της Σόφιας, ο καθένας από τους οποίους πληρώθηκε 20 λέβα(δέκα ευρώ, περίπου) «για να τριγυρίζει στους δρόμους όλο το βράδυ», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
 
Παρά τα αντιφατικά αιτήματα που προβάλλονται στις διαδηλώσεις, το κεντρικό σλόγκαν για άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και νέες εκλογές (το οποίο υποστήριξε πρόσφατα και η Συνομοσπονδία των Εργοδοτών και Βιομηχάνων της Βουλγαρίας CRIB ενώ άλλη μεγάλη ένωση του επιχειρηματικού κόσμου με ονομασία Βουλγαρικό Οικονομικό Επιμελητήριο ζήτησε σήμερα να γίνουν νέες βουλευτικές εκλογές του χρόνου, μαζί με τις ευρωεκλογές – σ.σ.) εξυπηρετεί πολιτικά το μέχρι πρόσφατα κυβερνών κόμμα ΓΕΡΜΠ, σύμφωνα με τους περισσότερους Βούλγαρους παρατηρητές.
 
Το αίτημα του ΓΕΡΜΠ για διάλυση της νεοεκλεγμένης Βουλής (τις εργασίες της οποίας ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ και οι υπόλοιποι 96 βουλευτές μποϊκοτάρουν συστηματικά από τη σύσταση του νέου κοινοβουλίου, κατηγορώντας τα υπόλοιπα τρία κόμματα για «διάκριση της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής δύναμης» – σ.σ.) ανανέωσε, εξάλλου, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Τσβετάν Τσβετάνοφ σε επίσημη δήλωση του μετά τη συνεδρίαση της πολιτικής ηγεσίας στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον πρόεδρο Ρόσεν Πλέβνελιεφ την περασμένη Πέμπτη, 20 Ιουνίου, όπως υπενθυμίζουν οι Βούλγαροι σχολιαστές.