Στους δρόμους της πρωτεύουσας Σανάα βγήκαν την Παρασκευή δεκάδες χιλιάδες Υεμενίτες, διεκδικώντας μια «νέα Υεμένη» χωρίς τον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, μία εβδομάδα μετά την επίθεση που προκάλεσε τον τραυματισμό του.

Ads

Οι οπαδοί του Σάλεχ συγκεντρώθηκαν από τη μεριά τους για να εκφράσουν την «πίστη» τους στον πρόεδρο, ο οποίος αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ριάντ, και να του επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του.

Στη μεγάλη λεωφόρο Σίτιν, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν «ο λαός θέλει μία νέα Υεμένη» και «ο λαός θέλει ένα μεταβατικό προεδρικό συμβούλιο».

Η πορεία πραγματοποιήθηκε μετά την προσευχή της Παρασκευής στη διάρκεια της οποίας ο αρχηγός της φυλής Χάσιντ, της πιο ισχυρής στην Υεμένη, σεΐχης Σάντεκ αλ Άχμαρ υποκλίθηκε μπροστά στις σορούς 41 από τους άνδρες του που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας γύρω από την κατοικία του στην αλ Χασάμπα, βόρεια συνοικία της Σανάα, στις 3 Ιουνίου.

Ads

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά οι οπαδοί του Σάλεχ είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σαάμπιν κρατώντας πορτρέτα του προέδρου και πανό στα οποία εξέφραζαν την πίστη τους σε αυτόν.

Εν τω μεταξύ, φερόμενοι αυτονομιστές επιτέθηκαν σήμερα εναντίον ενός στρατιωτικού φυλακίου στη νότια Υεμένη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε στρατιώτες και τρεις αντάρτες, σύμφωνα με αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι αντάρτες επιτέθηκαν στα περίχωρα της αλ Χαμπιλάιν, μία πόλη στην επαρχία Λάχζ, στη νότια Υεμένη, όπου ένα ένοπλο κίνημα ζητεί την ανεξαρτησία του νότου ή ευρεία αυτονομία.

Εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στη χώρα το 1994 μετά την ενοποίηση της βόρειας Υεμένης υπό την προεδρία του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ με τη νότια Υεμένη, μία δημοκρατία την οποία υποστήριζε η Σοβιετική Ένωση. Ο πληθυσμός της νότιας Υεμένης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τους παραμελεί.

Νεκροί 3 άμαχοι στην Υεμένη από επιδρομή με στόχο την αλ Κάιντα

Το θάνατο 3 αμάχων προκάλεσε αεροπορική επιδρομή εναντίον τοποθεσίας όπου θεωρείτο ότι βρίσκονταν μαχητές της αλ Κάιντα σήμερα στη νότια Υεμένη, δήλωσε αξιωματούχος των τοπικών αρχών.

«Ο πατέρας, η μητέρα και η αδελφή ενός μέλους της αλ Κάιντα, του Νάντερ αλ Σαντάφι, σκοτώθηκαν στην επιδρομή», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο ζητώντας να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο η επιδρομή έγινε στα περίχωρα της Τζάαρ, πόλη στην επαρχία Αμπιάν, όπου δρα η αλ Κάιντα.

Εξτρεμιστές που θεωρούνται μέλη μιας οργάνωσης που συνδέεται με την αλ Κάιντα έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους από τις 29 Μαΐου την πόλη Ζιντζιμπάρ, στην ίδια επαρχία, και προβάλλουν αντίσταση σε επιχειρήσεις του στρατού για την ανακατάληψή της. Στις μάχες υπάρχουν δεκάδες νεκροί και από τις δύο πλευρές.