Την μαζική και συντονισμένη απέλαση Ρώσων διπλωματών από ΗΠΑ, Καναδά, 14 μέλη της ΕΕ και Ουκρανία ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ads

Οπως αναφέρει το Russia Today, ο συνολικός αριθμός των διπλωματών που θα επιστρέψουν στην Μόσχα υπολογίζεται σε πάνω από εκατό.

Οι χώρες της ΕΕ που θα προχωρήσουν στις απελάσεις είναι οι: Γαλλία, Γερμανία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Εσθονία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Τσεχία, Φινλανδία, Ρουμανία και Κροατία.

Η απόφαση αυτή της Δύσης έχει ως αφορμή την υπόθεση του Ρώσου πρώην πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, για την απόπειρα δηλητηρίασης του οποίου, Βρετανία και σύμμαχοί της ενοχοποιούν την Ρωσία.

Ads

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε σήμερα την απέλαση 60 Ρώσων διπλωματών και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ. Η εντολή απέλασης περιλαμβάνει 12 αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών από τη ρωσική αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και αντανακλά τις «ανησυχίες» ότι οι δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών «γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικές», δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως 48 «γνωστοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» του προξενείου της Ρωσίας στο Σιάτλ (βορειοδυτικές ΗΠΑ) και άλλοι 12 της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γερμανία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, με το υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ως «πράξη αλληλεγγύης» στην Βρετανία. «Απελάσαμε σήμερα τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. «Μετά την επίθεση με δηλητήριο στο Σάλσμπερι, η Ρωσία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται με την έρευνα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Η Γαλλία θα απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, όπως δήλωσε σήμερα γαλλική διπλωματική πηγή. Οι διπλωμάτες θα έχουν στη διάθεσή τους μία εβδομάδα για να εγκαταλείψουν τη χώρα, δήλωσε η πηγή αυτή.

Η πρώτη ρωσική αντίδραση

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «μη φιλική», επέδωσε νότα διαμαρτυρίας και ξεκαθάρισε πως δεν θα μείνει αναπάντηση.

«Η προκλητική χειρονομία της παροιμιώδους αλληλεγγύης αυτών των χωρών με το Λονδίνο, η οποία βασίζεται στην λεγόμενη “υπόθεση Σκριπάλ”, δίχως να κάνουν τον κόπο να ξεκαθαρίσουν τις περιστάσεις του συμβάντος, αποτελεί συνέχεια της αντιπαράθεσης για να κλιμακωθεί η κατάσταση» αναφέρεται στην πρώτη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.