Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι αναστέλλει την εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησής του να επιτραπεί ξανά η εισαγωγή «τροπαίων» ελεφάντων που σκοτώνονται στη Ζιμπάμπουε και στη Ζάμπια, μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωσή της, μετά την κατακραυγή στη χώρα του και διεθνώς.

Ads

Οργανώσεις υπεράσπισης των άγριων ζώων και του περιβάλλοντος στις ΗΠΑ και παγκοσμίως εξεγέρθηκαν την Πέμπτη εναντίον αυτής της απόφασης, η οποία καταργούσε την απαγόρευση που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω Twitter το «πάγωμα τις απόφασης σχετικά με τα τρόπαια» για να συγκεντρώσει και να εξετάσει τα στοιχεία «για την προστασία» των ζώων, υποσχόμενος ότι θα υπάρξουν «πολύ γρήγορα» νεότερα για το θέμα αυτό, σε συντονισμό με τον υπουργό Φυσικών Πόρων Ράιαν Ζίνκι.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Τραμπ φαίνεται πως επηρεάστηκε από την κατακραυγή που προκάλεσε αυτή η κυβερνητική απόφαση, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα σε Αμερικανούς κυνηγούς να επιστρέφουν στις ΗΠΑ έχοντας μαζί τους θηρεύματα – πόδια, κεφάλια, ή ακόμη τους περιζήτητους χαυλιόδοντες – ελεφάντων.

Ads

«Κανένας ηγεμόνας στον κόσμο δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για τον αφανισμό ειδών τόσο παλιών που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας», τόνισε η 83χρονη Μπαρντό σε μια οργισμένη επιστολή της προς τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με την οργάνωση Great Elephant Census, ο αριθμός των ελεφάντων μειώθηκε κατά 30% από το 2007 μέχρι το 2014 στην Αφρική και κατά 6% στη Ζιμπάμπουε.