Ανοιχτό άφησε ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν το ενδεχόμενο να υπάρξει «ελεγχόμενη χρεοκοπία» σε κράτη – μέλη της ευρωζώνης, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα ο εκπρόσωπός του έκανε λόγο για παρερμηνεία.
Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Όλι Ρεν επισήμανε ότι δεν αντιτίθεται στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την ανάγκη θέσπισης μηχανισμού που να επιτρέπει σε χώρες – μέλη να οδηγηθούν σε «ελεγχόμενη χρεοκοπία».
«Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί πως αυτό είναι αναγκαίο και απαιτεί γι’ αυτόν το λόγο τη διαδικασία μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Όμως, για να γίνει αυτό η ΕΕ θα πρέπει να τροποποιήσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, κάτι που όπως γνωρίζουμε είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε στην Handelsblatt.
Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει πως είναι θεμελιακά αντίθετος σε μία «διατεταγμένη χρεοκοπία», απάντησε ότι είναι «συγκεντρωμένος πρώτα στις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν χωρίς να χρειαστεί αλλαγή της Συνθήκης».
Σχετικά με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων που επιδιώκει η Γερμανία σε χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες περί ελλείμματος αλλά και την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, τόνισε ότι «δεν έχω τίποτα εναντίον αυτής της πρότασης κατ’ αρχήν. Ωστόσο, η πρωτοβουλία για αυτό δεν μπορεί να προέλθει από εμένα».
Ώρες αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε ότι « η αναδιάρθρωση του χρέους ή η ελεγχόμενη χρεοκοπία δε συνιστά επιλογή της Κομισιόν, ούτε της Ελλάδας ούτε καμιάς άλλης χώρας μέλους της Ένωσης».
Μάλιστα ο Αμαντέου Αλταφάζ ανέφερε ότι και ο Όλι Ρεν κατά την πρόσφατη συζήτηση στην κοινοτική «Ομάδα Δράσης», είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν διάκειται ευνοϊκά στην ιδέα ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης του χρέους ή ελεγχόμενης χρεοκοπίας μιας χώρας – μέλους.
«Ο κ. Ρεν ήταν σαφής στη συνέντευξή του προς την γερμανική εφημερίδα, όταν του τέθηκε το σχετικό ερώτημα αν είναι υπέρ της θεσμοθέτησης της ελεγχόμενης χρεοκοπίας απάντησε ότι ‘δεν είμαι εγώ αυτός που θα αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία’», τόνισε ο Αμαντέου Αλταφάζ.
Εν τω μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στην τηλεόραση RTL δήλωσε ότι «οι χώρες της ευρωζώνης αγόρασαν χρόνο για να διαχειριστούν την κρίση του νομίσματος και πρέπει τώρα να προχωρήσουν στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους προκειμένου να διασφαλίσουν το μέλλον του ευρώ».
«Αυτή η δουλειά πρέπει τώρα να γίνει για αρκετά χρόνια έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι το ευρώ είναι ασφαλές για μεγάλο διάστημα» πρόσθεσε η καγκελάριο της Γερμανίας.
Σχετικά με την κρίση της ευρωζώνης και αν έχει περιοριστεί, η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και το δίχτυ προστασίας για το ευρώ έχουν μετριάσει την άμεση πίεση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >