Προειδοποιητικά πυρά εναντίον πλοίου ξηρού φορτίου με σημαία Παλάου που έπλεε προς το ουκρανικό λιμάνι Ιζμαϊλ στη Μαύρη Θάλασσα, άνοιξε το ρωσικό πολεμικό πλοίο «Βασίλι Μπίκοφ» σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, με σκοπό να το ακινητοποιήσει και να το επιθεωρήσει.

Ads

«Στις 13 Αυγούστου, περίπου στις 6:40 ώρα Μόσχας, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, το περιπολικό σκάφος “Βασίλι Μπίκοφ” του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που έλεγχε τη ναυτιλία στην περιοχή, ανακάλυψε το πλοίο ξηρού φορτίου Sukra Okan υπό σημαία Παλάου, καθ’ οδόν προς το ουκρανικό λιμάνι Ισμαϊλ», αναφέρει το υπουργείο.

Ο καπετάνιος του πλοίου δεν απάντησε στο αίτημα να σταματήσει για να ελεγχθεί η πιθανή μεταφορά απαγορευμένων εμπορευμάτων.

Εξαιτίας αυτού, οι Ρώσοι ναύτες άνοιξαν προειδοποιητικά πυρά από αυτόματα φορητά όπλα για να αναγκάσουν το φορτηγό πλοίο να σταματήσει.

Ads

«Για να επιθεωρηθεί το πλοίο ξηρού φορτίου, ένα ελικόπτερο Ka-29 με μια ομάδα ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού απονηώθηκε από το περιπολικό πλοίο “Βασίλι Μπίκοφ”. Ως αποτέλεσμα (…) το πλοίο ακινητοποιήθηκε, η ομάδα επιθεώρησης προσνηώθηκε στο πλοίο ξηρού φορτίου», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης, το Sukra Okan συνέχισε προς το λιμάνι του Ιζμαϊλ.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας στις 19 Ιουλίου, μετά τη διακοπή της συμφωνίας για τα σιτηρά και τον περιορισμό του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από τα μεσάνυχτα της 20ης Ιουλίου, όλα τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια προς τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα θα θεωρηθούν ως πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου και θα θεωρηθεί ότι εμπλέκονται στην ουκρανική σύγκρουση στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου.

Η Ρωσία σταμάτησε να συμμετέχει στη συμφωνία για τα σιτηρά, καθώς το δεύτερο μέρος της δέσμης τωμ όρων, συμπεριλαμβανομένων της εξαγωγής ρωσικών λιπασμάτων και άλλων προϊόντων, δεν εφαρμόστηκε.